Zastava Bosne i Hercegovine

STOJKOVIĆ: PRAVOSUĐE SE ODVIJA PREKO TABLOIDA, JER DRŽAVNE INSTITUCIJE NE RADE SVOJ POSAO


Bivši ministar pravde Srbije Zoran Stojković, izjavio je:

"Prvo vlast u tabloidnim listovima napravi medijsku kampanju protiv nekog, onda tu osobu uhapse, pa tek onda skupljaju eventualne dokaze, kojih u najčešćem broju slučajeva i nema. No, građani koji čitaju tabloide misle da je tačno sve što je napisano iako se najčešće ne iznese nijedan dokaz", rekao je Stojković za dnevnik Danas.

Ministar pravde u Vladi Srbije od 2004. do 2007. godine rekao je da s druge strane "nemamo delovanje nadležnih institucija, za koje građani ni ne znaju šta".

Tabloidi pokreću postupke, sude, donose presudu...

Prema njegovim rečima, strahovite hajke koje se vode kroz medije mnogo utiču na sudije.

"S druge strane, sudije su svesne da jedan broj medija služi kao glasnogovornik izvršne vlasti, a da kod drugog broja medija postoji samocenzura. Ta samocenzura je bolest koja razara društvo", rekao je on.

Stojković je dodao da se taj strah najpre ogleda u određivanju pritvora, i to bez kriterijuma.

"No, Apelacioni sud, koji je ipak malo iskusniji, kasnije ukine pritvor. On se ne može pretvoriti u kaznu, jer tada sama mera pritvora polako gubi smisao", kazao je bivši ministar i dodao da postoji politički uticaj na sudije i tužioce.

"Tužilaštvo za sada nije sposobno da iznese tužilačku istragu. Postoji velika mogućnost uticaja na njih, što se vrlo brzo pokazuje i kroz postupke", ocenio je Stojković.

Izvor: RTV