Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PREKRŠAJIMA: VIDLJIVO POVEĆANJE BROJA IZVRŠENJA KAZNI RADA U JAVNOM INTERESU


Broj ljudi koji u Srbiji izdržavaju kazne kroz rad u javnom interesu, za 18 meseci povećan je za 30 odsto, zahvaljujući promovisanju sistema alternativnog sankcionisanja učinilaca lakših krivičnih dela i prekršaja, izjavio je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Selaković je prilikom otvaranja kancelarija za alternativne sankcije u Čačku i Užicu naveo da u Srbiji ima 12 kancelarija za alternativne sankcije, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, nakon Čačka i Užica očekuje se otvaranje kancelarija i u Leskovcu i Pančevu. Takođe, Selaković je podsetio da je Ministarstvo pravde početkom 2014. godine potpisalo Memorandum o saradnji sa još devet gradova i izrazio uverenje da će do početka 2015. godine kancelarija za alternativne sankcije biti otvorene i u tim gradovima.

"Plan Ministarstva pravde je da Srbija za nekoliko godina dosegne evropski sandard u toj oblasti čime bi dve trećine kazni moglo da se izvršava kroz sisteme alternativnih sankcija elektronskog nadzora ili rada u javnom interesu", rekao je ministar.

Selaković i naveo da je od početka marta ove godine kada je na snagu stupio novi Zakon o prekršajima već vidljivo povećanje broja izvršenja kazni rada u javnom interesu.

Ministar je apelovao na sve lokalne samouprave u kojima su otvorene kancelarije da maksimalno koriste prednost sistema alternativnih sankcija što podrazumeva angažovanje javnih, komunalnih preduzeća, ali i socijalnih i humanitarnih ustanova u kojima bi osuđeni izdržavali kazne rada u javnom interesu.

"Efekti ovakvog izdržavanja kazne nisu samo u boljoj resocijalizaciji osuđenika, već su efekti i te kako vidljivi i u budžetu Republike Srbije, jer svaki osuđenik košta državu", naglasio je Selaković i dodao da sistem alternativnih sankcija dovodi do ušteda, kao i efikasnijeg sistema funkcionisanja izvršenja kazni.

Izvor: www.glasjavnosti.rs