Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O REHABILITACIJI: Rehabilitovano lice ima pravo na poseban staž i novčanu naknadu, koja za 2024. godinu iznosi 43.004 dinara


Mesečna novčana naknada odnosno poseban dodatak za osobe rehabilitovane pred sudom, odnosno one kojima je priznat poseban staž, iznosiće 43.004 dinara tokom 2024. godine.

Prethodne godine, mesečna naknada za rehabilitovana lica iznosila je 37.467 dinara, što znači da je naknada u odnosu na prošlu godinu povećana za 5.537 dinara.

Ovo rešenje doneo je direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje 1. marta na osnovu Zakona o rehabilitaciji ("Sl. glasnik RS", br. 92/2011).

Prema Zakonu o rehabilitaciji, rehabilitovano lice kome je priznat poseban staž u trajanju od najmanje osam godina ima pravo na mesečnu novčanu naknadu (poseban dodatak), u visini od 50 odsto od prosečne mesečne plate u Srbiji u prethodnoj godini.

Rehabilitovanim osobama se priznaje vreme lišenja slobode kao poseban penzijski staž u dvostrukom trajanju.

Obračun, usklađivanje i isplatu posebnog dodatka vrši Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Sredstva za isplatu posebnog dodatka obezbeđuju se u budžetu Republike.

Prema Zakonu o rehabilitaciji navodi se da su rehabilitovani lica koja su iz političkih, verskih, nacionalnih ili ideoloških razloga, lišena života, slobode ili drugih prava.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Pantelić, 05.03.2024.
Naslov: Redakcija