Zastava Bosne i Hercegovine

VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU: VJT nedostaju tužioci


Više javno tužilaštvo u Beogradu radi sa polovinom predviđenih kapaciteta, jer u njemu postupaju svega 52 javna tužioca (od toga jedan upućen) od sistematizacijom predviđena 103 javna tužioca.

Do ove situacije došlo je nakon što je ukupno 27 upućenih javnih tužilaca 1. marta vraćeno u svoja matična osnovna javna tužilaštva, a konkurs za izbor 38 javnih tužilaca u VJT u Beogradu od 12. aprila prošle godine, još nije okončan. Očigledno je da se proces odlučivanja nadležnih organa o konačnom izboru 38 javnih tužilaca, mora ubrzati kako bi se rad ovog tužilaštva vratio u normalne tokove. Više javno tužilaštvo u Beogradu je najveće tužilaštvo u državi, sa, ne samo najvećim brojem predmeta za teška krivična dela, već i da ovo tužilaštvo postupa u najvećem broju naročito kompleksnih, složenih predmeta.

Neke od ovih predmeta, kao što su istraga za zloupotrebe u ESP-u, desetostruko ubistvo u OŠ Ribnikar, zastupanje optužnice za ubistvo Jelene Marjanović, istragu u predmetu Banjska i mnoge druge za krivična dela Teškog ubistva, ubistva, silovanja... vodili su upravo upućeni javni tužioci koji su sada vraćeni u svoja osnovna tužilaštva, a istovremeno čekaju okončanje procesa izbora. Njihov posao kako na dežurstvima, istragama, zastupanjima optužnica pred sudom, pisanju žalbi i drugim...sada je pao na njihove kolege u VJT, koje su već ionako zatrpane svojim predmetima.

Od ukupno 103 tužioca, koja bi prema sistematizaciji Visokog savet tužilaca iz maja prošle godine, trebalo da rade u VJT u Beogradu, sada ih je svega 52. Od tog broja u Odeljenju za opšti kriminal postupa svega 27 javnih tužilaca, u Odeljenju za suzbijanje korupcije sada postupa 9 (pre vraćanja upućenih bilo ih je 22), u drugostepenom odeljenju radi pet javnih tužilaca, a isto toliko ih je i u Odeljenju za maloletnike.

U Odeljenju za visokotehnološki kriminal postupa 5 javnih tužilaca uz još jednog kome upućivanje ističe u maju, nakon čega će biti vraćen u osnovno javno tužilaštvo. Pored toga, iako VJT evidentno nedostaju kadrovi, čak 10 javnih tužilaca je iz ovog tužilaštva upućeno na rad u druge državne organe, odnosno posebna tužilaštva za organizovani kriminal ili ratne zločine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, 04.03.2024.
Naslov: Redakcija