Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Detetu kome je školovanje prekinuto zbog zdravstvenih problema, porodična penzija pripada i za vreme bolesti, kao i iznad godina života propisanih u slučaju školovanja, ali najviše za onoliko vremena koliko je zbog oboljenja izgubilo od školovanja. Onome kome je školovanje prekinuto zbog služenja vojnog roka, porodična penzija pripada i za vreme služenja vojske, a najduže do navršene 27. godine


Koja su prava korisnika porodične penzije? Koliki procenat dobija onaj ko je nasleđuje? Da li zbog bolesti člana porodice i prekida studija naslednik ima pravo da je prima i kada je školovanje bilo prekinuto?

Upravo je to zanimalo studenta prava iz Vojvodine. On je, kaže, nasledio od oca porodičnu penziju. Dobra stvar je što ima manje od 26 godina, što je preduslov da bi nastavio da je dobija. Ovaj mladi čovek je zbog prekida studiranja (jer je morao da neguje bolesnog oca) sada u dilemi da li može da primi penziju i za period dok je otac bio živ, ali bolestan, a on je zato morao da prekine studije. Zanima ga, dakle, da li pravo na očevu penziju može da ostvari i retroaktivno za vreme u kome je otac bio bolestan, a on nije mogao da pohađa fakultet, pa je školovanje morao da prekida ili da u više navrata pauzira.

Naglašava da na sajtu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje piše da detetu kome je školovanje prekinuto zbog bolesti porodična penzija pripada i za vreme zdravstvenih problema. I to i iznad godina života propisanih u slučaju školovanja, ali najviše za onoliko vremena, koliko je zbog bolesti izgubio od škole.

Pita da li se ovo pravo odnosi samo na obolelo dete ili studenta - primaoca porodične penzije, ili i na naslednika ove penzije koji neguje bolesnika, zbog koga je morao da pauzira školovanje i šta bi mu u slučaju da ima pravo, trebalo od dokumenata.

Iz Fonda PIO navode da se porodična penzija ostvaruje posle smrti penzionera, ukoliko onaj ko je nasleđuje ima zakonski osnov da počne da je dobija. U konkretnom slučaju ne postoji mogućnost da se ostvari pravo na porodičnu penziju u periodu kada je otac bio živ, bez obzira na njegovo zdravstveno stanje. Situacija koja je navedena na sajtu fonda odnosi se kada je dete koje je već korisnik porodične penzije zbog sopstvene bolesti sprečeno da nastavi školovanje, a ne u slučaju kada je ta osoba zdrava.

Kako Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014, 142/2014, 73/2018, 46/2019 - odluka US, 86/2019, 62/2021, 125/2022 i 138/2022) propisuje pravo na porodičnu penziju imaju deca rođena u braku ili van braka ili usvojena, pastorčad koju je penzioner izdržavao, unučad, braća i sestre i druga deca bez roditelja, odnosno deca koja imaju jednog ili oba roditelja koji su potpuno nesposobni za rad. Oni stiču pravo na penziju do 15. godine, bez obzira na to da li se školuju, do 20. godine ako pohađaju srednju školu, do navršenih 26 godina ako studiraju. Detetu kome je školovanje prekinuto zbog zdravstvenih problema, porodična penzija pripada i za vreme bolesti, kao i iznad godina života propisanih u slučaju školovanja, ali najviše za onoliko vremena koliko je zbog oboljenja izgubilo od školovanja. Onome kome je školovanje prekinuto zbog služenja vojnog roka, porodična penzija pripada i za vreme služenja vojske, a najduže do navršene 27. godine.

Iznos porodične penzije određuje se u procentu od penzije koja pripada, odnosno koja bi pripadala preminulom u momentu smrti, i to za jednog člana 70 odsto, za dva 80 procenata, tri 90 odsto i za četiri i više članova 100 procenata. Deci bez oba roditelja pripada, pored porodične penzije po jednom roditelju, i porodična penzija po drugom roditelju, kao jedna penzija čija suma ne može preći najviši iznos prinadležnosti određen zakonom.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 03.03.2023.
Naslov: Redakcija