Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA NOVČANA SREDSTVA ZA IZGRADNJU, UČEŠĆE U KUPOVINI, ODNOSNO KUPOVINU PORODIČNO-STAMBENE ZGRADE ILI STANA PO OSNOVU ROĐENJA DETETA: Majke koje su odbijene za prvi stan moći će ponovo da podnesu zahtev


Konačno je usvojena dugoočekivana izmena uredbe koja reguliše pravo i način dodele subvencija za prvi stan za majke. Osim što će, prema najavi nadležnih, postupak podnošenja zahteva za subvenciju da bude olakšan i ubrzan, ovim izmenama biće obeštećene majke koje je država odbija za subvenciju jer su uz zahtev za dodelu pomoći podnele ugovor, a ne predugovor.

One će imati rok od 30 dana od dana stupanja na snagu Uredbe o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta ("Sl. glasnik RS", br. 18/2023 - dalje: Uredba), da podnesu novi zahtev kako bi dobile subvenciju.

Na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Vlada Republike Srbije donela je novu Uredbu, kojom će ovaj proces biti znatno olakšan i ubrzan, saopštilo je ovo ministarstvo.

Novom Uredbom predviđeno je, pored ostalog, da lokalne samouprave najkasnije do 30 dana od prijema zahteva dostave dokumentaciju Komisiji na odlučivanje, a da Komisija odlučuje po primljenim zahtevima najkasnije u roku od 30 dana od prijema urednog zahteva i dokumentacije.

Ovom Uredbom omogućena je kupovina i stanova u izgradnji koji su predbeleženi u katastar nepokretnosti bez tereta, što je u dosadašnjim procesima otežavalo dobijanje subvencija.

“Takođe, utvrđeno je i ponavljanje postupka odlučivanja u predmetima koji su do sada pravnosnažno okončani odbijanjem zahteva zbog prerano zaključenog kupoprodajnog ugovora ili ugovora koji je zaključen neposredno po zaključenju predugovora, a u kojima su postojali svi ostali uslovi za sticanje prava na subvenciju. Zahtev se može podneti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe”, ističu u ovom Ministarstvu.

Kako se navodi, pravo na novčana sredstva može se ostvariti za izgradnju kuće ili stana na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je ostvaren od strane odgovornog projektanta, a za kupovinu kuće ili stana prema vrednosti kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.

Takođe, pravo na novčana sredstva može se ostvariti za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita - prema vrednosti procenjene nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, odnosno kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 03.03.2023.
Naslov: Redakcija