Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SOCIJALNOJ ZAŠTITI: Otvara se put za razvoj novih usluga, uspostavljaju povoljniji uslovi za priznavanje prava na novčanu socijalnu pomoć, uvode nove usluge koje se finansiraju iz budžeta Srbije, a proširuju se namenski transferi sa centralnog na lokalni nivo


Izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti imaju za cilj da se napravi efikasan i moderan zakonski okvir koji će omogućiti povećanje dobrobiti građana, poručila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je, na prvom sastanku članova Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, poručila da država neće dozvoliti da bilo ko izgubi pravo koje mu pripada, ali da pre svega želi da podstakne zapošljavanje da bi se smanjio broj građana kojima je ovakva usluga potrebna.

Ona je istakla da je posebno značajno određenje da socijalna zaštita ostvaruje svoje ciljeve uslugama i aktivnostima na način koji otklanja zavisnost građana od socijalnih službi, čime se ostvaruju proklamovani ciljevi socijalne uključenosti i odgovornosti korisnika za sopstveni i život članova svoje porodice.

Ministarka je podsetila na to da je Zakon o socijalnoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 24/2011) usvojen 2011. godine i da je od tada doneto dosta novih zakona, sa kojima je potrebno da se usaglasi kroz predložene izmene i dopune.

Prema njenim rečima, Nacrt izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti zakonski artikuliše već nastale promene u socijalnoj zaštiti i stvara normativne mogućnosti za dalji razvoj sistema socijalne zaštite.

Kisić Tepavčević je ukazala na to da su ciljevi socijalne zaštite u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), ratifikovanim međunarodnim konvencijama i rešenjima iz uporednog zakonodavstva.

Predlogom izmena i dopuna se unapređuje sistem zasnovan na pluralizmu i licenciranju pružalaca usluga i stručnih radnika i unapređuje se kvalitet stručnog rada, kroz detaljno uređenje procedura, kontinuiranu obuku i licenciranje, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, ovaj dokument redefiniše i kontrolno-regulatorne mehanizme (inspekcija i nadzor), kao i grupe usluga u socijalnoj zaštiti.

Ministarka je napomenula da se izmenama i dopunama otvara put za razvoj novih usluga, uspostavljaju se povoljniji uslovi za priznavanje prava na novčanu socijalnu pomoć, uvode nove usluge koje se finansiraju iz budžeta Srbije, a proširuju se namenski transferi sa centralnog na lokalni nivo.

To su sve izazovi sa kojima smo se do sada suočavali i sada bi trebalo sve da ih sublimišemo u jedan akt kako bi oni bili rešavani na najbrži i najefikasniji način, naglasila je Kisić Tepavčević.

Prvom sastanku Radne grupe prisustvovali su državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, predstavnik Udruženja poslodavaca Republike Srbije i direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zoran Milačić.

Izvor: Vebsajt Vlade, 05.03.2021.
Naslov: Redakcija