Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA: NALED predlaže izjednačavanje cena komunalnih usluga za građane i privredu


Cene komunalnih usluga u većini gradova i opština u Srbiji razlikuju se za građane i privredu, koja te usluge plaća znatno više, kažu u NALED-u i predlažu da se cene izjednače.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da treba raditi na ujednačavanju i postepenom eliminisanju razlika u cenama između različitih kategorija potrošača, koji sada za istu uslugu plaćaju različitu cenu.

Na pitanje da li se može očekivati da se cene komunalnih usluga izjednače za privredu i građane i kako bi to moglo da se sprovede, u Ministarstvu su naveli da je za to potreban prelazni period, imajući u vidu interese svih kategorija korisnika usluga.

To bi, dodaju, jedinicama lokalne samouprave dalo prostor da izbegnu nagli udar na standard stanovništva i nagli rast troškova drugih privilegovanih kategorija – direktnih i indirektnih korisnika budžeta.

"U praksi se dešava da jedinice lokalne samouprave kao donosioci odluka odrede drugačije cene komunalnih usluga za građane i privredu, i raskid sa ovom praksom, izazvao bi osetno veće račune za domaćinstva i druge do sada povlašćene kategorije korisnika – škole, obdaništa, domove zdravlja, bolnice, uz istovremeno pojeftinjenje računa za druga pravna lica", kažu u Ministarstvu.

Preduzetnici i privrednici u mnogim gradovima i opštinama smatraju da su opterećeni nepotrebnim troškovima zbog neprimenjivanja Zakona o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011, 104/2016 i 95/2018), a u NALED-u ukazuju na to da treba pokrenuti inicijativu kod nadležnog Ministarstva da utiče na lokalne samouprave da u punoj meri primenjuju zakon.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da Zakonom nije propisana mogućnost razlike u cenama za različite kategorije potrošača, sem ako se razlika zasniva na različitim troškovima obezbeđivanja komunalne usluge i dodaju da je predviđeno je da se vodi računa o tome da cena bude srazmerna troškovima pružanja usluge.

Objašnjavaju da odluku o promeni cena komunalnih usluga donosi vršilac komunalne delatnosti, a da saglasnost daje nadležni organ jedinice lokalne samouprave.

Kada se, razlika u ceni ne zasniva na različitim troškovima obezbeđivanja komunalne usluge, dodaju, preko nadzora republičkih komunalnih inspektora donosi se rešenje kojim se nalaže jedinici lokalne samouprave da obezbedi jednaku cenu za različite kategorije potrošača, a inspektor može da opominje ili predlaži mere i ostavlja primeren rok za otklanjanje nezakonitosti.

U Udruženju za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije navode da cena komunalnih usluga treba da bude jedinstvena što je, navode, i praksa u EU.

Smatraju da je za uvođenje jedinstvenih cena komunalnih usluga za fizička i pravna lica potreban prelazni period, detaljne analize i neophodna usklađivanja.

"Privredna komora Srbije, kao nacionalna poslovna asocijacija srpske privrede, čiji je cilj zastupanje i zaštita interesa njenih članica, unapređenje poslovnog i investicionog ambijenta, kao i preduzetničke klime, zalaže se za potpunu primenu svih propisa pa i Zakona o komunalnim delatnostima", kažu u tom Udruženju.

Izvor: Vebsajt Krstarica, 04.03.2019.
Naslov: Redakcija