Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O IZMENI PRAVILNIKA O DEKLARISANJU, OZNAČAVANJU I REKLAMIRANJU HRANE: Pravilnik stupa na snagu 13. marta, a primenjuje se od 15. juna 2018. godine. Hrana upakovana u ambalažu i deklarisana, odnosno označena do dana početka primene Pravilnika, a koja ne ispunjava propisane uslove, može se staviti u promet do isteka roka trajanja, a najkasnije do 31. decembra 2018. godine


Proizvođači namirnica ponovo su se izvukli. Obaveza da na svojim proizvodima navedu sve informacije koje mogu da utiču na naše zdravlje odložena je za dodatnih šest meseci.

Tačno godinu i po dana imali su proizvođači da učine nešto što bi trebalo da bude jednostavno - da na ambalažu svojih slatkiša, grickalica, peciva, sokova i prerađevina napišu šta se sve nalazi u njima.

Tako bismo za svaki kupljeni proizvod znali koliko ima soli, šećera, masti, proteina, ugljenih hidrata, kao i kolika mu je kalorijska vrednost. Sve ovo je trebalo da znamo od 15. juna, ali zbog novih izmena znaćemo tek 1. januara sledeće godine.

Dr Danica Zarić iz IHIS Nutricionizma smatra da je proizvođačima bilo više nego dovoljno 18 meseci da se prilagode novim propisima.

- Potrebno je što pre uvesti nutritivne tablice na proizvode, jer je to jedini način da svako od nas zna koliko je zdrava, odnosno nezdrava neka namirnica - kaže dr Zarić.

Ona objašnjava da su to sve važni podaci, pogotovo ako uzmemo u obzir da u Srbiji ima sve više gojaznih, dijabetičara i ljudi sa kardiovaskularnim problemima.

- Kada svi neophodni podaci stoje na ambalaži, onda kupac koji ima povišen pritisak traži krekere sa manje soli, neko ko je sklon gojenju traži namirnice sa manje masti i šećera - objašnjava dr Zarić.

Do 1. januara sledeće godine ove informacije ćemo dobijati samo od proizvođača koji žele da ih podele sa nama, a i oni koji imaju tablice mogu da izbegnu da na njih stave nezdrave sastojke.

Izvor: Vebsajt Telegraf, Gorica Avalić, 07.03.2018.
Naslov: Redakcija