Zastava Bosne i Hercegovine

OPŠTA UREDBA EU O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Uredba stupa na snagu 25. maja 2018. godine i tiče se svih koji žele da posluju na teritoriji EU i sa EU


Korisnici interneta nekad nisu svesni koje sve podatke o sebi ostavljaju na mreži. EU je 2016. usvojila Opštu uredbu o zaštiti podataka o ličnosti i ona stupa na snagu 25. maja 2018. godine. Uredba se tiče svih koji žele da posluju na teritoriji EU i sa EU, rekla je Nevena Ružić iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja.

Ružićeva je navela da podaci o ličnosti nisu samo ime i prezime, adresa, JMBG već i registarske tablice kola, IP adresa, mejlovi, kontakti... "To su podaci koje ostavljamo i dobrim delom ih ostavljamo nesvesno."

Kako je objasnila, EU je 2016. godine usvojila Opštu uredbu o zaštiti podataka o ličnosti i zemljama-članicama je ostalo dve godine da usaglase svoje zakonodavstvo. Uredba stupa na snagu 25. maja 2018. godine i to je dan kada će na teritoriji EU biti jedinstven sistem zaštite podataka.

Nevena Ružić dodaje da se uredba tiče svih onih koji žele da posluju na teritoriji EU i sa EU i da će se ticati naše privrede, bez obzira da li je zakonodavstvo usklađeno sa njom ili nije.

Dodaje da će sva preduzeća koja obrađuju podatke i posluju sa EU morati da vode računa.

Zato, ističe Ružićeva, važno je da kao država damo pravni okvir koji će dodatno garantovati da smo usklađeni sa tom uredbom.

Navela je da korisnici interneta generišu i distribuiraju podatke svakodnevno i da je cilj uredbe da ne dođe do kršenja privatnosti.

"To je ideja, a da li će uspeti, ostaje da se vidi", rekla je Ružićeva i dodala da zloupotreba uvek ide korak brže od propisa.

Međutim, ističe da bi svi trebalo da vode računa o svojoj privatnosti i privatnosti drugih ljudi, jer će onda zaštita biti bolja.

Izvor: Vebsajt RTS, 06.03.2018.
Naslov: Redakcija