Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O NACIONALNOM DNK REGISTRU: Baza podataka koristiće se za utvrđivanje identiteta nepoznatih nestalih osoba i identifikacije leševa posle masovnih nesreća, prirodnih katastrofa i slučajeva prikrivanja identiteta


Srbija bi uskoro mogla da dobije DNK registar, jer je Predlog zakona o nacionalnom DNK registru kojim se uvodi baza genetičkih materijala upravo pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

To znači da će, kad god dođe do nekog krivičnog dela, učesnicima u njemu biti uziman i čuvan DNK, čijom će se analizom višestruko povećati mogućnost otkrivanja počinilaca silovanja, ubistava, razbojništava, provalnih krađa, pobeglih vozača s mesta saobraćajne nesreće.

Takođe, ova baza podataka koristiće se i za utvrđivanje identiteta nepoznatih nestalih osoba i identifikacije leševa posle masovnih nesreća, prirodnih katastrofa i slučajeva prikrivanja identiteta. Kao još jedan od razloga čuvanja DNK navodi se i globalna borba protiv terorizma i organizovanog kriminala u kojoj učestvuje i naša zemlja.

Ipak, ima tu i manjkavosti. Bez obzira da li ste žrtva, osumnjičeni, okrivljeni, pravosnažno osuđeni ili oslobođeni, vaš DNK nalaziće se u bazi podataka. A to je tek prva stvar koja se Povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću ne sviđa.

- Analizom DNK može se otkriti ogroman broj podataka o ličnosti, uključujući i one najosetljivije kao što su zdravstveno stanje i etnička pripadnost. Zato bi, pre svega, trebalo precizno definisati krug lica čiji DNK može ovako da se obrađuje, kao i jasne rokove čuvanja prikupljenih podataka - kaže Šabić.

Šabić smatra da u Predlogu zakonu nisu dovoljno precizirani rokovi čuvanja.

- Nisu propisani uslovi pod kojima se unose ovi podaci, kao ni uslovi brisanja iz registra, niti rokovi čuvanja - objašnjava poverenik.

Takođe, on ističe da je sporan i zahtev upućen laboratorijama koje su obrađivale DNK da na dan stupanja zakona dostave u bazu sve uzorke.

- Da li to obuhvata samo analize vezane za krivična dela, ili će se sada u toj bazi naći svako ko je dao DNK iz nekih ličnih razloga kao što su utvrđivanje očinstva ili provera zdravstvenog stanja - pita se Šabić.

Ono što ovaj registar ne podrazumeva je i genetičku bazu roditelja koji sumnjaju da su im deca oteta, koja je u Argentini odgovorna za pronalaženje trećine nestale dece i beba otetih na rođenju.

Izvor: Vebsajt Telegraf, Gorica Avalić, 06.03.2018.
Naslov: Redakcija