Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI UREDBA KOJOM ĆE BITI USPOSTAVLJENE NACIONALNE REFERENTNE LABORATORIJE ZA KONTROLU KVALITETA MLEKA: Cilj je da mlekari imaju nezavisnu i objektivnu ocenu svojih proizvoda, koju neće raditi otkupljivači mleka, već država


Vlada Republike Srbije trebalo bi da uskoro donese Uredbu po kojoj će umesto proizvođača kvalitet mleka kontrolisati tri referentne laboratorije na nacionalnom nivou.

Dakle, umesto što su do sada same mlekare kontrolisale kvalitet i higijenu, to će najverovatnije od aprila 2017. godine raditi državne institucije, i to sigurno u Batajnici, Novom Sadu, dok mesto treće laboratorije još nije određeno, jer se vaga između Kragujevca i Kraljeva. Cilj je da srpski mlekari imaju nezavisnu i objektivnu ocenu svojih proizvoda, koju neće raditi otkupljivači mleka, već država.

Izrada dokumenata i stvaranje tehničkih uslova za laboratorije u završnoj su fazi. Pored toga, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine radi i pravilnike za kontrolu kvaliteta mesa i mleka, pa bi do kraja aprila trebalo da se zaokruži čitav sistem u ovoj oblasti.

Skandal koji je nastao oko bakteriološke neispravnosti u pojedinim mlekarama bio je povod za ubrzano definisanje preciznih parametara koji će određivati šta je ispravno, a šta neispravno mleko, odnosno hrana.

Prema važećem Pravilniku o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa ("Sl. glasnik RS", br. 72/2010), pokazatelji higijene procesa, enterobakterije i ešerihija koli ispituju se u mleku i proizvodima samo dok su pod nadzorom proizvođača, odnosno uzorkovanje se obavlja samo u mlekari. Pošto su neke manje mlekare davale lažne podatke, odnosno nisu se pridržavale standarda, sada će se sve nepreciznosti ispraviti. Drugim rečima, država uvodi strogu nacionalnu kontrolu.

- Princip da mlekare same proveravaju kvalitet uskoro će otići u prošlost. Da bi se to primenjivalo, Vlada će narednih dana doneti odgovarajuće odluke. Ideja nam je da od aprila krenemo sa drugačijom kontrolom kvaliteta mleka. Treba da se zna i da će od 1. januara sledeće godine isplata premija za mleko biti zasnovana na utvrđenom kvalitetu - kaže ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović.

Ovakav potez države i nadležnog ministarstva pozdravljaju i u udruženju potrošača.

- Bakteriološka neispravnost pasterizovanog mleka u kesama kod nekih proizvođača bila je ozbiljno upozorenje za uzbunu i poboljšanje postojećih dokumenata i procedura u kontroli mleka. Sistem po kojem sama mlekara kontroliše higijenu procesa, enterobakterije i ešerihiju koli pokazao se neefikasan - kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Izvor: Vebsajt Blic, Slađana Vukašinović, 07.03.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija