Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NORVEŠKA PONUDILA SRBIJI DA BUDE MODEL ZA POGLAVLJE 27: Srbija ima šest puta manje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nego što joj je potrebno, od kojih samo osam radi prema evropskim standardima. Procenjuje se da će izgradnja ovih postrojenja koštati oko 4,9 milijardi evra


Ambasada Norveške u Beogradu saopštila je da bi ta zemlja mogla da bude model Srbiji za otvaranje Poglavlja 27, o ekologiji.

Norveška, kako se navodi, može da posluži Srbiji kao model za deo koji se tiče tretmana otpadnih voda i uštede na pretvaranju biorazgradivog materijala u obnovljive izvore energije.

"Ne zna se kada će Poglavlje 27 biti otvoreno niti koliko će koštati, ali se zna da će biti jedno od najtežih i da je tretman otpadnih voda jedna od "crnih tačaka"", navodi se u saopštenju Ambasade Norveške u Beogradu.

Dodaje se da prema istraživanjima, u Srbiji se prerađuje samo 5-10 odsto otpadnih voda.

Srbija ima, napominje se, šest puta manje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nego što joj je potrebno, od kojih samo osam radi prema evropskim standardima.

Procenjuje se da će izgradnja ovih postrojenja koštati oko 4,9 milijardi evra.

"Norveška je zemlja poznata po inovativnoj tehnologiji posebno u polju tretmana otpadnih voda koja pokazuje da tretmanom otpadnih voda može i da se uštedi", stoji u saopštenju.

Kao primeri se navode gradski autobusi u Oslu, koji idu na biogas, veoma su tihi i ispuštanju manje emisija čime doprinose boljem kvalitetu vazduha u Oslu.

S druge strane, dodaje se, grad štedi jer ne plaća gorivo.

Norveška želi da predstavi najkvalitetnija dugoročna rešenja u polju tretmana otpadnih voda, po norveškom sistemu pretvaranja otpada u resurs i dodatni izvor prihoda za lokalne zajednice, navodi se u saopštenju i dodaje da s obzirom na to da Norvežani posebnu pažnju poklanjaju zaštiti životne sredine kao i energetski efikasnim postrojenjima uz maksimalno iskorišćavanje resursa, ta zemlja Srbiji može da posluži kao model za ne toliko skupo ispunjavanje zahteva iz Poglavlja 27.

Izvor: Vebsajt Blic, 07.03.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija