Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

APR: OD 7. MARTA 2016. GODINE OMOGUćEN PRISTUP POSEBNOM INFORMACIONOM SISTEMU AGENCIJE, PUTEM KOGA SE DOSTAVLJAJU REDOVNI GODIšNJI FINANSIJSKI IZVEšTAJI ZA 2015. GODINU


Agencija za privredne registre (APR) obaveštava korisnike da je od ponedeljka, 7. marta 2016. godine, omogućen pristup Posebnom informacionom sistemu Agencije, kojim se obezbeđuje jedinstven postupak unosa, kontrole, potpisivanja i dostavljanja redovnih godišnjih finansijskih izveštaja sa propisanom dokumentacijom za 2015. godinu, čiji je rok za dostavljanje 30. jun 2016. godine.

Izveštaje za statističke potrebe za 2015. godinu, potpisane kvalifikovanim elektronskim potpisom, elektronskim putem je dostavilo 150.000 pravnih lica i preduzetnika. Od toga je 104.000, odnosno 69 odsto obveznika istovremeno izmirilo obavezu dostavljanja i redovnih godišnjih finansijskih izveštaja, koji su poslati uz izveštaje za statističke potrebe. Samo statističke izveštaje podnelo je 34.000, odnosno 23 odsto pravnih lica i preduzetnika, a dostavljeno je i 12.000 izjava o neaktivnosti (8 odsto obveznika).

Agencija je otpočela obradu izveštaja za statističke potrebe koja će biti završena u propisanim rokovima. Agencija će objavljivati na svojoj internet strani obaveštenja o utvrđenim nedostacima, a obveznike podsećaju da nedostatke treba da otklone u roku od 8 dana od dana objavljivanja na sajtu. U protivnom, podaci iz dostavljenog izveštaja ne mogu biti upisani u bazu za statističke potrebe.

Agencija nastavlja da pruža podršku korisnicima, koji svoja pitanja mogu slati mejlom na sledeće adrese: obveznicifi@apr.gov.rs, finizvestaji@apr.gov.rs i sd@apr.gov.rs.

Izvor: Vebsajt Agencija za privredne registre, 04.03.2016.
Naslov: Redakcija