Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O MINIMALNIM TEHNIČKIM USLOVIMA ZA TRGOVINU NA OTKUPNIM MESTIMA: Detaljno je pobrojana oprema koju mora imati otkupno mesto, a koja omogućava određivanje parametara kvaliteta pri prijemu, odnosno razvrstavanje prema kvalitetu, odnosno klasi poljoprivrednih proizvoda, i to za zrnaste proizvode, voće i povrće


Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković predsedavala je trećem sastanku Radne grupe za koordinaciju aktivnosti unapređenja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i predstavnici udruženja poljoprivrednika, kao i svih relevantnih institucija - Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstva finansija, Ministarstva privrede, Ministarstva za brigu o selu, Narodne banke Srbije, Republičke direkcije za robne rezerve, Privredne komore Srbije, Produktne berze Novi Sad i Komisije za hartije od vrednosti.

U skladu sa dogovorom sa prethodnog sastanka, saopšteno je da je usvojen i objavljen novi Pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za trgovinu na otkupnim mestima ("Sl. glasnik RS", br. 9/2024), koji su zajedno doneli ministar unutrašnje i spoljne trgovine i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ovim Pravilnikom bliže se propisuju minimalni tehnički uslovi za trgovinu na mestima gde se vrši otkup poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja od poljoprivrednih proizvođača, a tiče se prostora, uređenja, opreme i načina prodaje.

Novina je da je detaljno pobrojana oprema koju mora imati otkupno mesto, a koja omogućava određivanje parametara kvaliteta pri prijemu, odnosno razvrstavanje prema kvalitetu, odnosno klasi poljoprivrednih proizvoda, i to za zrnaste proizvode, voće i povrće.

Takođe, propisana je i mogućnost za poljoprivrednog proizvođača, ako nije zadovoljan utvrđenom količinom, kvalitetom, odnosno klasom predatih proizvoda, da može da se obrati nadležnom inspektoru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radi provere načina određivanja parametara kvaliteta od strane angažovanih kontrolnih organizacija, odnosno samih otkupljivača.

Takođe, na sednici je predstavljen izveštaj o sprovedenom popisu svih skladišnih prostora na teritoriji Republike Srbije. Popisnu komisiju činili su predstavnici poljoprivredne, fitosanitarne i tržišne inspekcije, kao i Direkcije za robne rezervi.

Popis, koji je obuhvatio 786 skladišta, kao i uljare, pivare i špiritane, obezbedio je detaljne podatke o kapacitetima, načinu skladištenja i kvalitetu robe. Utvrđeno je da ukupni skladišni kapaciteti iznose sedam miliona tona.

Na sednici je dogovoreno da će se u narednom periodu razmotriti svi propisi vezani za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, te zajednički raditi na pronalaženju najboljih rešenja, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.


Izvor: Vebsajt Vlade, 05.02.2024.
Naslov: Redakcija