Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU: Proizvođači softvera nezadovoljni zbog stalnih izmena u sistemu eFaktura


Računovođe, knjigovođe i Udruženje proizvođača softvera Srbije (UPSS) žale se da je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023), koji je donet u oktobru prošle godine, stvorio dodatne probleme u njihovom poslovanju. Programeri tvrde da, ako bude još neplanskih hitnih izmena, niko neće moći da garantuje ispravnost funkcionisanja poslovnih programskih rešenja u Srbiji.

U Udruženju proizvođača softvera Srbije (UPSS) kažu da je sistem za elektronsku razmenu faktura najavljen kao rešenje koje smanjuje papirologiju, ubrzava naplatu i povrat PDV-a, ali da je “nažalost, već u startu napravljen ozbiljan propust”.

Uprkos dobrim iskustvima iz prošlosti prilikom uspostavljanja sistema, “nadležni nisu odlučili da u proces planiranja uključe UPSS kao možda najrelevantniju, grupaciju iz oblasti elektronskog poslovanja”, ukazao je Milan Oparnica, predsednik tog udruženja.

On ocenjuje da je ovaj sistem, koji direktno utiče na rad desetina hiljada preduzeća, “pušten u rad u nedovršenom stanju”.

“Pritisak je očekivano pao na proizvođače softvera koji su dospeli u iznuđenu situaciju da reaguju defanzivno, po hitnom postupku, u hodu menjaju postojeće delove kompleksnih programa. Izmenjene programe bilo je potrebno distribuirati hiljadama krajnjih korisnika, uglavnom tokom noćnih sati i u nadi da u svoj toj jurnjavi nije napravljen nijedan bag. Naravno da jeste”, kaže Oparnica.

Sistem elektronskih faktura (SEF) pušten je u rad bezmalo u isto vreme kada i drugi veliki projekat - eFiskalizacija - “sa svim svojim problemima koji su lečeni” narednih pola godine”, naglašava Oparnica.

“Specifikacija i dokumentacija sistema bila je i ostala oskudna i nedovoljna za jasno tumačenje programskih zahteva. Jasna pisana uputstva zamenjena su formom vebinara veoma diskutabilnog informativnog nivoa. Uglavnom se sve svodilo na prikaz rada web portala SEF-a. Tehnička podrška Ministarstva finansija po pitanju SEF-a bila je i ostala nedovoljna”, rekao je predstavnik proizvođača softvera.

Sredinom prošle godine, Udruženje proizvođača softvera Srbije konačno je uspostavilo kontakt sa Ministarstvom finansija, nakon toga i komunikacija Udruženja sa tehničkim osobljem za SEF.

Uspostavljena saradnja rešila im je neka goruća pitanja, koja su u jednom trenutku blokirala izdavanje računa na nekoliko dana.

“Sada imamo situaciju kao na početku. Nedavno je naprasno postala nedostupna evidencija ulaznih i izlaznih računa SEF starija od mesec dana, što otežava puštanje novih sistema u rad i “lomi” procedure u programima koje su se oslanjale na mogućnost provere statusa bilo kog računa na SEF”, kaže on.

UPSS se trudi, kako on napominje, da uspostavi sa Ministarstvom finansija doslednu komunikaciju, ali za sada ne može reći da su zadovoljni postignutim.

“Iz medija i ‘glasina’ naslućuju se obrisi novih izmena (uvođenje obaveze slanja Ulaznih računa na SEF, uvođenje eOtpremnice) ali niko iz Udruženja ne zna šta će se, kada i kako sprovesti u delo”, kaže Oparnica.

Nova ekonomija je poslala pitanja Ministarstvu finansija da li je tačno da se priprema novi sistem eFaktura zbog žalbi aktera na tržištu, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nisu dobili.

To su programi velike složenosti koji pokrivaju poslovne tokove gotovo svih privrednih delatnosti u Srbiji.

“Brojne poslovne procedure prate strog zakonski okvir, a gotovo svi programi članica Udruženja prave poreske (PDV) prijave, godišnje finansijske izveštaje i prateću dokumentacije koja se izdaje na uvid i zahtev poreskih inspektora prilikom kontrole poslovanja. Iako programeri nisu zakonski odgovorni za ispravnost izveštaja, na hiljade računovođa i revizora svakodnevno kontroliše programe, prati njihov rad i razvoj, zahteva korekcije, izmene i dopune”, navodi Oparnica.

Savremeno poslovanje, kako on kaže, teži automatizaciji pa su preduzeća praktično potpuno blokirana kada nešto ne može da se uradi iz programa ili ne radi u skladu sa propisima.

Prema njegovoj napomeni, stabilnost zakonskog okvira je neophodan uslov da bi poslovni programi bili održivi i davali tačne podatke.

U Računovodstvenoj komori Srbije razumeju zabrinutost Udruženja proizvođača softvera Srbije, koji se takođe nalaze u potpunoj pravnoj nesigurnosti, koja se odnosi na dinamiku izmena koje moraju da se primene u kratkom roku u softverima čiji su autori, koje koriste PDV obveznici i računovođe.

Računovođe kažu da zahtevaju isto što su u prethodnom periodu od Ministarstva finansija jer je povećana pravna nesigurnost.

“Tražili smo, kao neophodno, da se povežu baze podataka SEF i SUR (sistem ulaznih fiskalnih računa kod Poreske uprave) da se unaprede evidencije kod prometa na malo, koje se odnose na javni sektor a ne da se duplira posao naknadnim storniranjem fiskalnog računa uz izdavanje eFakture na zahtev korisnika-kupca iz javnog sektora”, kaže Snežana Mitrović, predsednica Računovodstvene komore Srbije.

Predlozi Računovodstvene komore Srbije koji su dostavljeni Ministarstvu finansija podrazumevali su, prema njenim rečima, da se unaprede PDV evidencije i pravna sigurnost u radu, u interesu poreskih obveznika i poreskog postupka a time u interesu države.

Direktor firme “Control 1” Darko Majstorović kaže da poslednje dopune koje su usvojene nisu blagonaklone prema privrednicima jer se tako uvela dupla evidencija PDV-a. Naime ta evidencija se već predaje Poreskoj upravi u formi POPDV obrasca do 15-tog u mesecu za prethodni mesec, ali prema dopunama zakona potrebno je ponovo SEF-u da se predaje evidencija PDV-a samo na drugi način.

Prema njegovoj oceni problem, na koji on često ukazuje, je što se izmene tih propisa ne naslanjaju na postojeći zakon o PDV-u već su u suprotnosti sa Zakonom o PDV-u.

U oktobru prošle godine usvojene su poslednje dopune Zakona o elektronskom fakturisanju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Olivera Bojić, 05.02.2024.
Naslov: Redakcija