Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TURIZMU: Udruženje turističkih agencija preduzeće mere da bi sprečilo državne organe da krše pravne normative


Udruženja turističkih agencija i turističkih radnika Srbije - Inicijativa TAS saopštio je da će preduzeti sve mere kako bi se stalo na put državnim organima da krše brojne zakonske normative i sprečilo da se podaci iz ugovora, kao poverljivih dokumenata, unose u Centralni informacioni sistem (CIS).

- Proteklih godinu dana, Ministarstvo turizma je sa radnom grupom u koju nije pozvalo sva strukovna, registrovana udruženja radilo na projektu CIS-a koji podrazumeva obavezno unošenje u taj sistem niza podataka turističkih agencija iz ugovora, kao poverljivog dokumenta - navedeno je u saopštenju. Dodaje se da jedini organ koji može tražiti dostavu ugovora je sud, a inspekcijski organi, tokom redovne ili vanredne kontrole, imaju pravo uvida u ugovor, ali nemaju pravo kopiranja i iznošenja iz poslovnih prostorija privrednog subjekta.

Turistička inspekcija, kako je navedeno, već decenijama grubo krši zakon po kojem postupa i konstantno iznosi poverljiva dokumenta iz turističkih agencija u vidu kopija, "što apsolutno nije dozvoljeno".

Ističe se da je njihov pristup u kontroli represivnog tipa, kazne su ogromne, a mere zatvaranja firme na 15, 60 i 90 dana apsurdne.

Inicijativa TAS navela je da je pre izvesnog vremena Ministarstvo turizma prosledilo mejl svim registrovanim turističkim agencijama da obavezno prisustvuju obuci.

Dodaje se da će Inicijativa TAS i Udruženje privrednika i preduzetnika preduzeti sve mere kako bi se stalo na put kršenju brojnih zakonskih normativa i arogantnog odbijanja da se odloži uvođenje e-fakture, da se neke delatnosti izuzmu iz obaveze izdavanja e-fiskalnih računa i represivne kontrole malih privrednika i zatvaranja njihovih firmi zbog administrativno-tehničkih propusta.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 02.02.2023.
Naslov: Redakcija