Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POLICIJI I PRAVILNIK O PRITUŽBENOM POSTUPKU U MUP: Zaštitnik građana traži da MUP podneske građana kvalifikuje prema njihovoj sadržini i pravilnom primenom pozitivnih zakonskih propisa


Nakon sprovedenog postupka kontrole Zaštitnik građana je konstatovao da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije sprovelo pritužbeni postupak po pritužbi građanina, čime je povredilo Ustavom garantovano pravo pritužioca na jednaku zaštitu prava i na pravno sredstvo, odredbe Zakona o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016, 24/2018 i 87/2018) i odredbe Pravilnika o pritužbenom postupkuu Ministarstvu unutrašnjih poslova ("Sl. glasnik RS", br. 90/2019).

U ispitnom postupku Zaštitnika građana je utvrđeno da je pritužilac podneo pritužbu na rad Uprave granične policije nezadovoljan zbog zadržavanja na graničnom prelazu, a naročito zbog nezadovoljstva saznanjem da su u sistemu Uprave granične policije uneti određeni podaci o njemu. Zahtevao je da se u pritužbenom postupku utvrdi razlog unošenja takvih podataka i zakonski osnov unošenja podataka, čija je posledica zadržavanje na graničnom prelazu i povreda njegovih ljudskih prava. Prema stavu Zaštitnika građana pritužba je bila potpuno jasna i po istoj je trebalo sprovesti pritužbeni postupak u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

U cilju ispravljanja propusta u radu, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direkcija policije, nadležna organizaciona jedinica će bez odlaganja sprovesti pritužbeni postupak po pritužbi pritužioca u skladu sa Zakonom o policiji i Pravilnikom o pritužbenom postupku. Takođe, MUP će u budućem radu podneske građana kvalifikovati prema njihovoj sadržini i pravilnom primenom pozitivnih zakonskih propisa, mera i aktivnosti iz svoje nadležnosti i postupati u zakonom propisanoj formi, stoji u preporukama Zaštitnika građana.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 02.02.2023.
Naslov: Redakcija