Zastava Bosne i Hercegovine

VIŠI SUD U NOVOM SADU: Povećan priliv predmeta


U Višem sudu u Novom Sadu tokom prošle godine bilo je u radu 43.013 predmeta od čega je rešeno 13.204 predmeta saopštio je predsednik tog suda Miroslav Alimpić i dodao da je u navedenom periodu primljeno u rad 25.386 predmeta, dok je prosečan priliv predmeta po sudiji bio 60,73 predmeta.

Prema njegovim rečima, u protekloj godini uočen je povećan priliv parničnih predmeta u kojima Viši sud u Novom Sadu postupa kao drugostepeni sud po žalbama na presude Osnovnog suda u Novom Sadu i Osnovnog suda u Bačkoj Palanci. Tokom prošle godine u Višem sudu u Novom Sadu primljeno je ukupno 16.486 takvih predmeta predmeta, završeno ukupno 4.367, od kog broja je 3.155 starih predmeta. Na kraju označenog perioda ostalo je u radu 27.392 nereših predmeta osnovnih sudova po žalbi.

- Iz navedenih podataka se zaključuje da i pored izuzetnog napora sudija koje postupaju u drugostepenoj građanskoj referadi, zaista nije bilo moguće savladati enorman priliv predmeta koji je sud zaprimio. Najveći broj navedenih predmeta čine sporovi građana protiv banaka, u kojima je predmet spora utvrđenje ništavosti odredaba ugovora o kreditu koje se odnose na naknade na ime troškova obrade kredita. Viši sud u Novom Sadu u ovim predmetima postupa kao drugostepeni sud u postupcima po izjavljenim žalbama na presude osnovnih sudova. Obzirom da je reč o sporovima male vrednosti, odluke Višeg suda u Novom Sadu su konačne, što znači da protiv ovih odluka po pravilu više nije moguće pred sudovima više instance preispitivati zakonitost i pravilnost odluka donetih od strane viših sudova, osim u izuzetnim slučajevima kada Vrhovni sud dozvoli izjavljivanje revizije zbog ujednačavanja pravne prakse – objasnio je Alimpić.

U protekloj 2021. godini u krivičnoj referadi u prvom stepenu bilo je ukupno u radu 422 predmeta, od kojih je prema Alimpićevim rečima rešeno 208 predmeta a pažnju javnosti privuklo je nekoliko slučajeva među kojima se izdvajaju presuda Janiki Kovaču koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog silovanja maloletnog lica i presuda koja je Dejana Dabovića zbog ubistva devojke iz bezobzirne osvete odvela na doživotnu robiju.

Alimpić je napomenuo da je u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu u protekloj godini bilo u radu 362 predmeta te da je ukupno rešeno 220 predmeta.

- Najveće interesovanje javnosti izazvali su postupci za utvrđenje činjenica o nestalim bebama. Pred Višim sudom u Novom Sadu u toku je 90 vanparničnih postupaka pokrenutih po Zakonu o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji – saopštio je Alimpić.

Podsetimo, odlukom Visokog saveta sudstva utvrđeno je da sudijsku funkciju u Višem sudu u Novom Sadu obavlja 44 sudije. U toku 2021. godine, do kraja novembra meseca, sudijsku funkciju u Višem sudu u Novom Sadu obavljalo je 38 sudija, kada je troje sudija stupilo na funkciju u Apelacioni sud u Novom Sadu, tako da u ovom momentu u Višem sudu u Novom Sadu postupa 35 sudija. U toku je postupak za izbor još šest sudija.

Prošle godine je u krivičnom odeljenju Višeg suda u Novom Sadu u sedištu suda postupalo 11 sudija. U posebnom odeljenju ovog suda za suzbijanje korupcije postupalo je sedam sudija. U Građanskom odeljenju postupa ukupno 17 sudija, od kog broja šest sudija postupa u prvom stepenu i 11 sudija u drugom stepenu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Blic, 04.02.2022.
Naslov: Redakcija