Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS USVOJILA PREGOVARAČKU POZICIJU ZA POGLAVLJE 28


Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je Vlada usvojila Pregovaračku poziciju za Poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zaštita zdravlja, koje je deo Klastera 2 – Unutrašnje tržište.

Joksimović je naglasila da je ta pregovaračka pozicija usvojena nakon uspešno sprovedene procedure, koja je, između ostalog, obuhvatila i razmatranje ovog dokumenta od strane Narodne skupštine i civilnog društva u okviru Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Upućivanjem Pregovaračke pozicije za Poglavlje 28 Evropskoj uniji, Srbija progresivno ispunjava sve preostale kriterijume za otvaranje Klastera 2, koji uključuje ukupno devet poglavlja, od kojih je u dosadašnjim pregovorima otvoreno već četiri (PG 4 – Sloboda kretanja kapitala, PG 6 – Pravo privrednih društava, PG 7 – Pravo intelektualne svojine i PG 9 – Finansijske usluge), istakla je ministarka.

Ona je dodala da su za dva poglavlja (PG 2 – Sloboda kretanja radnika i PG 3 – Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga) pregovaračke pozicije zvanično dostavljene Evropskoj uniji u prethodnom periodu, a za preostala dva (PG 1 – Sloboda kretanja robe i PG 8 – Politika konkurencije) ispunjavanje merila za otvaranje poglavlja je u naprednoj fazi.

Ministarka je posebno ukazala na važnost koje propisi sadržani u Poglavlju 28 imaju za život naših građana, a koji obuhvataju zaštitu potrošača i zaštitu zdravlja.

Prema njenim rečima, usklađivanjem nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije u delu zaštite potrošača postepeno se uvodi veći nivo bezbednosti proizvoda, zaštita ekonomskih interesa potrošača u mnogim pojedinačnim sektorima, kao i poboljšanje opšteg kvaliteta života.

Istovremeno, kako je naglasila, smanjuje se obim korišćenja nebezbednih proizvoda, što dalje umanjuje rizike od povreda korišćenjem takvih proizvoda, a samim tim i troškove i opterećenje zdravstvenog sistema.

Ona je, govoreći o usklađivanju politike zaštite zdravlja Republike Srbije sa politikom država članica Evropske unije, istakla da se približavanjem evropskim standardima unapređuje zdravstvena zaštita našeg stanovništva.

Prema njenim rečima, pravne tekovine EU pokrivaju oblasti od velikog značaja za zaštitu zdravlja, kao što su: kontrola duvana, medicinski lekovi i medicinska sredstva, prava pacijenata na prekogranično osiguranje, kozmetika, ishrana, prevencija bolesti zavisnosti, transplantacija organa, ljudskih ćelija i tkiva, retke bolesti.

Zajednička politika zaštite zdravlja doprinosi unapređenju zdravstvenog sistema i nadzoru nad ostvarivanjem ciljeva zdravstvene politike, kroz borbu protiv zaraznih bolesti, retkih bolesti i raka, sprečavanju zavisnosti, zaštiti prava pacijenata, kao i jačanju sposobnosti brzog i delotvornog zajedničkog delovanja, rekla je ministarka i dodala da je pandemija koronavirusa upravo pokazala važnost povezanosti zdravstvenih sistema na nivou Evropske unije.

Joksimović je posebno ukazala na to da Srbija ostaje posvećena daljem unapređenju vladavine prava, kao i reformskim aktivnostima koje su preduzete u Klasteru 3 – Konkurentnost i inkluzivni rast, koje je već spremno i za koje Vlada očekuje da će biti otvoreno do kraja aktuelnog predsedavanja Francuske EU.

Takođe, kako je dodala, u predstojećem periodu akcenat će biti na ispunjavanju svih preostalih merila i za otvaranje Klastera 5 – Resursi, poljoprivreda i kohezija.

Usvajanjem pozicije za Poglavlje 28, potvrdili smo da angažovano radimo i efikasno ispunjavamo dogovorene obaveze iz pregovaračkog procesa i u svim ostalim klasterima, zaključila je ministarka.

Izvor: Vebsajt Vlade, 04.02.2022.
Naslov: Redakcija