Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PROGRAMU OBAVEZNE I PREPORUČENE IMUNIZACIJE STANOVNIŠTVA PROTIV ODREĐENIH ZARAZNIH BOLESTI: Pravilnikom preporučena aktivna imunizacija, lica određenog uzrasta, protiv varičela i oboljenja izazvana humanim papiloma virusima


Zarazna bolest je, u smislu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016, 68/2020 i 136/2020), bolest izazvana specifičnim uzročnim agensom, koja nastaje kao posledica prenosa agensa ili njegovih toksičnih produkata sa zaražene osobe ili drugog rezervoara na osetljivog domaćina, bilo direktno sa osobe na osobu ili indirektno preko zagađene hrane, vode, predmeta opšte upotrebe, prelaznog domaćina, vektora ili nežive sredine, te razmenom tečnosti koja je kontaminirana uzročnikom zaraze, a uzročnik je patogeni mikroorganizam, njegov toksični produkt ili prion.

Zaštita stanovništva od zaraznih bolesti jeste organizovana i sveukupna delatnost društva sa ciljem sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, kao i njihovog odstranjivanja i iskorenjivanja.

Zaštita stanovništva od zaraznih bolesti vrši se sprovođenjem opštih, posebnih, vanrednih i drugih mera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Jedna od posebnih mera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti je imunizacija, koja je preventivna mera zaštite osoba od zaraznih bolesti, a vrši se davanjem vakcina i/ili imunoglobulina humanog porekla, imunobioloških preparata koji sadrže specifična antitela i monoklonskih preparata.

Imunizacija, koja može biti aktivna i pasivna, sprovodi se redovno kao obavezna, preporučena i na lični zahtev pacijenta, a vanredno kao obavezna ili preporučena.

Imunizacija se vrši imunološkim lekovima, a Zakonom je propisano za koja lica i protiv kojih bolesti je imunizacija obavezna, a koja je preporučena (imunizacija koju doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine preporučuje, u skladu sa programom imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

Prema Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 11/2018, 14/2018, 45/2018, 48/2018, 58/2018, 104/2018, 6/2021 i 52/2021) i Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 65/2020) zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi preporučena aktivna imunizacija lica određenog uzrasta, između ostalih, su:

- varičela;

- oboljenja izazvana humanim papiloma virusima

Preporučena aktivna imunizacija lica određenog uzrasta sprovodi se na osnovu preporuke doktora medicine ili doktora specijaliste odgovarajuće grane medicine koji sprovodi imunizaciju uz prethodnu pismenu saglasnost lica koje se aktivno imunizuje, odnosno njegovog zakonskog zastupnika. Pismena saglasnost se daje na propisanom obrascu i, obavezno, sadrži izjavu pacijenta/zakonskog zastupnika da su mu, od strane lekara, objašnjene prednosti i rizici sprovođenja aktivne/pasivne imunizacije navedenim imunološkim lekom.

Značajan deo stručne javnosti u Republici Srbiji, po ugledu na razvijene zemlje, predlaže da se, u obavezan program vakcinacije dece, doda i vakcina protiv varičele, odnosno ovčijih boginja, bez obzira što je bolest, najčešće, blaga i prolazi bez posledica, ali su moguće komplikacije koje nisu bezazlene. U Republici se i dalje čeka na odluku stručnog savetodavnog tima za imunizaciju i republičke stručne komisije za zarazne bolesti, nakon čega bi bio adekvatno izmenjen i pravilnik i program o obaveznoj imunizaciji.

Slično je i sa imunizacijom protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima. Iako je Svetska zdravstvena organizacija uvrstila HPV vakcinu na Listu osnovnih lekova u bezbednosti i efikasnosti u zaštiti zdravlja i preporučila da bude obavezna vakcina u svim zemljama, do sada se primenjuje u oko 100 zemalja širom sveta. U Republici Srbiji se, takođe, očekuje izmena propisa u smislu uvođenja obavezne imunizacije protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima.

Aktivna imunizacija protiv varičele se preporučuje kod starijih od 12 meseci života, bez prethodno stečenog imuniteta i sprovodi se sa dve doze žive atenuirane vakcine u razmaku od šest nedelja.

Aktivna imunizacija protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima preporučuje se kod dece starije od devet godina pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod dece šestih razreda osnovnih škola i sprovodi se sa potrebnim brojem doza (dve ili tri), zavisno od vrste vakcine (HPV2, HPV4, HPV9) i uzrasta u kojem se daje.

Iako nije obavezna, već preporučena, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje je najavljeno da će “Srbija za decu i mlade od deset do 19 godina uvesti besplatnu vakcinu (o trošku RFZO-a) protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji dovodi do malignih karcinoma grlića materice kod žena i penisa kod muškaraca”.

Ukoliko neko želi da vakciniše dete, a s obzirom da imunizaciju, po izvršenom pregledu svakog lica koje treba imunizovati, kao i vođenje propisane evidencije o izvršenim imunizacijama, vrši izabrani doktor medicine, potrebno je obratiti se izabranom lekaru deteta u domu zdravlja u javnoj svojini, radi planiranja i zakazivanja vakcinacije.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 7.2.2022.