Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O TEHNIČKOM PREGLEDU VOZILA: Od 5. jula 2021. godine počinje ispitivanje izduvnih gasova


Više od 100.000 vozila neće moći da prođe tehnički pregled i registruje se kada 5. jula prestane tolerancija na nepropisnu količinu izduvnih gasova.

Mnogi vozači pitaju gde i kako mogu već sada da provere da li će njihov auto proći tehnički pregled kada su u pitanju izduvni gasovi.

Naime, 5. jula 2018. godine stupio je na snagu novi pooštreni Pravilnik o tehničkom pregledu vozila ("Sl. glasnik RS", br. 31/2018 i 70/2018) s tim što je tada data mogućnost i linijama tehničkog pregleda i vlasnicima vozila da se u naredne tri godine prilagode jednoj od najstrožih mera - kontroli emisije izduvnih gasova.

Poslednja istraživanja pokazuju da više od 100.000 vozila neće moći da prođe tehnički pregled jer emituju nepropisnu količinu izduvnih gasova.

Predsednik Asocijacije tehničkih pregleda Vladimir Marinković smatra da će najveći problem imati vlasnici uvezenih vozila.

"Mnoga od tih vozila nemaju katalizator. S druge strane, starija vozila moraće da ispune pravila o emisiji izduvnih gasova kada su ta vozila bila nova. Primera radi, to znači da 'jugo' mora imati emisiju do 3,5 ugljen-monoksida (CO). A kada bi 'jugo' imao emisiju gasova 4,5 CO ne bi više mogao da se vozi", objašnjava Marinković.

Pored katalizatora, poseban problem kod dizela su DPF ili filteri partikularnih čestica koji takođe služe za prečišćavanje izduvnih gasova. Međutim, mnogi vlasnici zbog visokih cena zamene skidaju DPF, a nije neuobičajeno da automobili iz uvoza stignu bez njega. Razlog nije samo kvar, već i to što ga pojedinci skidaju da bi zaradili prodajući keramiku i vredne metale iz njega.

Ipak, Marinković smatra da vlasnici dizelaša zbog toga neće imati velikih prepreka na tehničkom.

"Ti DPF filteri se ionako testiraju u mirnoj fazi ili modu, pa gotovo svako testiranje izduvnih gasova pokazuje nulu. Problem predstavlja i činjenica da je tek 250 od ukupno 1.150 linija tehničkih pregleda prešlo na rad po novom pravilniku. Tako da retko koja linija tehničkog pregleda može da upozori vlasnike automobile na eventualni problem sa izduvnim gasovima", objašnjava Marinković.

Kako kaže, i određen broj linija tehničkih pregleda prestaće sa radom do 5. jula.

"Mnogim linijama tehničkog pregleda nije problem nabavka nove opreme koliko dimenzije tehničkog pregleda. Prostorno ne mogu da zadovolje sve kriterijume i zato će se ugasiti. Zato je realno da od 500 do 700 linija tehničkog pregleda nastavi da radi i po novom pravilniku. Inače, vlasnici linija tehničkih pregleda da imaju rok do 5. jula da podnesu prijavu za rad po novom pravilu", naglašava Marinković.

Mnogi vlasnici linija tehničkih pregleda u Srbiji nadaju se da će zbog pandemije i ekonomske krize dobiti produženi rok da se prilagode novom pravilniku rada.

"Zasad nema najava, ali bilo bi dobro kada bi se taj rok produžio do početka 2022. Jer, prošle godine ekonomija nije normalno funkcionisala. Ali mislim da bi svako duže odlaganje bilo kontraproduktivno jer ako želimo da uđemo u Evropsku uniju do 2026, nas očekuje još jedna promena pravilnika o tehničkom pregledu", naglašava Vladimir Marinković, predsednik Asocijacije tehničkih pregleda.

Kako proveriti da li će auto proći ispitivanje izduvnih gasova na tehničkom?

Mnogi vozači se pitaju gde i kako mogu sada da provere hoće li auto proći tehnički pregled kada su u pitanju izduvni gasovi.

Tehnički pregledi već sada proveravaju izduvne gasove, ali ne "obaraju" ukoliko auto zagađuje više nego što je dozvoljeno. Dakle, zašto vozač ne bi otišao na tehnički pregled i obavio proveru? Zato što postoji jedan "problemčić".

Ne možete da dođete na tehnički pregled i da tražite samo ispitivanje izduvnih gasova. Jedina opcija je da prođete kompletan tehnički pregled i da platite punu cenu. A mnogima 4.000-5.000 dinara nije malo, naročito u situaciji kada su se već finansijski "rastegli" za kupovinu automobila, plus porez na prenos, nova dokumenta, overa ugovora, a nakon kupovine je pametno uraditi mali i veliki servis, koliko god nas prodavac uveravao da su oba servisa "baš nedavno" urađena...

Tehnički pregledi nisu u obavezi da daju bilo kakav pisani izveštaj vlasnicima ukoliko postoji problem sa izduvnim gasovima ili skinutim katalizatorom ili DPF filterom, već samo usmeno da ih obaveste.

U svakom slučaju, kada ste na tehničkom pregledu, čak i ako vam kontrolor ništa ne kaže, pitajte za izduvne gasove.

Šta ako ne prođem ispitivanje gasova kada stigne jul?

Recimo da se na tehničkom pregledu utvrdi da vaš auto izbacuje više štetnih gasova nego što je dozvoljeno. Tada će vam radnik (kontrolor) na tehničkom pregledu možda reći u čemu je problem, ali najverovatnije neće, pošto ni on neće znati zbog čega su izduvni gasovi "probili" granicu.

Na primer, možda otkrije da je skinut katalizator ili DPF filter; ili da im je izvađeno saće a kućište vraćeno na mesto kako vizuelno ne bi moglo da se otkrije... Uglavnom, ostaje vam da idete u servis i da rešavate problem kako znate i umete.

Nakon što saznate da ste pali na tehničkom, imate tri radna dana da sredite problem. Deluje kao dovoljno vremena, ali treba imati u vidu da treba zakazati termin u servisu, a znamo da u servisu nije baš lako zakazati termin danas za sutra, naročito kod onih "popularnijih".

I sama popravka može da potraje dugo. Možda pomogne prosta zamena svećica i kablova, a možda bezuspešno potroše dva dana tražeći uzrok lošeg sagorevanja. Ukoliko uspete da sredite problem u roku od tri dana, vraćate se na tehnički, gde ponovo proveravaju samo izduvne gasove.

Prođete li ispitivanje gasova, prošli ste i tehnički i možete da registrujete auto. Ukoliko ne prođete, ostaje vam da odlučite šta dalje sa autom.

Izvor: Vebsajt 021, 31.01.2021.
Naslov: Redakcija