Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA DRUGA RUNDA PREGOVORA O BILATERALNOM SPORAZUMU SA UJEDINJENIM KRALJEVSTVOM


Dana 4. februara 2021. godine održana je Druga runda pregovora u vezi sa predlogom bilateralnog sporazuma između Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i Republike Srbije (the Partnership, Trade and Cooperation Agreement between the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and the Republic of Serbia). Podsećamo da je prva runda pregovora održana 9. decembra 2020. godine.

Sporazum su pregovarali predstavnici nadležnih ministarstava i institucija obe strane (u slučaju Republike Srbije: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija; Ministarstvo spoljnih poslova; Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstvo finansija, Narodna banka Srbije i dr.).

Tekst Nacrta sporazuma je baziran na odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica, sa jedne strane i Republike Srbije, sa druge strane ("Službeni glasnik RS- Međunarodni ugovori", br. 83/08 i 12/14) prilagođenim specifičnostima bilateralnih odnosa Ujedinjenog kraljevstva sa Republikom Srbijom.

Napominjemo da se od 1. januara 2021. godine, po isteku tranzicionog perioda za stupanju na snagu Sporazuma o povlačenju Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske iz Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju, u međusobnoj trgovini Ujedinjenog kraljevstva i Republike Srbije više ne primenjuju odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Na osnovu toga se prilikom uvoza u Republiku Srbiju robe poreklom iz Ujedinjenog kraljevstva od 1. januara 2021. godine primenjuju puni iznosi carina i drugih dažbina (posebne dažbine i sezonske carinske stope)

Uzimajući u obzir obostranu želju da se što pre trgovinski odnosi vrate na ranije postojeći, očekuje se skoriji nastavak pregovora u vezi sa ovim sporazumom i njegovo zaključivanje u što kraćem roku.

Izvor: Redakcija, Nadica Pantović, 07.02.2021.