Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS PRIHVATILA 63 INICIJATIVE PRIVREDNE KOMORE SRBIJE


Oslobađanje proizvođača obaveze da proizvode određenu količinu takozvanih belih vekni od brašna T-500 i da ih prodaju po propisanoj ceni, jedna je od inicijativa Privredne komore Srbije od 63 koje je Vlada do sada prihvatila, rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

Podsetio je da je PKS samo u proteklih godinu i po dana, zastupajući kompanije iz svih sektora privređivanja, dostavila vladi i nadležnim državnim institucijama mišljenje privrede na 88 nacrta zakona, podzakonskih akata i strateških dokumenata, kao i 190 konkretnih inicijativa privrednika, od kojih je već prihvaćeno 63.

PKS je, kako dodaje, u stalnoj komunikaciji sa resornim institucijama, sa kojima zajednički radi na realizaciji ostalih inicijativa privrednika kako bi se izmenama propisa, smanjenjem troškova i pojednostavljenjem procedura, relaksirali uslovi poslovanja i otklonili problemi sa kojima se kompanije suočavaju u praksi.

Među prihvaćenim inicijativama privrednika najviše ih je iz sektora agrobiznisa, te su tako prošle godine smanjene ili ukinute carine za uvoz kakaa u zrnu, začina i palminog ulja, maslaca i mleka u prahu, i soka od pomorandže, čime su prehrambenoj industriji značajno umanjeni troškovi za nabavku sirovina, ocenio je Čadež.

Pored uspešnih inicijativa u sektoru poljoprivrede, na predlog PKS izmenjen je Zakon o ulaganjima ("Sl. glasnik RS", br. 89/2015 i 95/2018), čime su izjednačeni domaći i strani investitori pri uvozu opreme koja predstavlja osnovno sredstvo za rad.

Pored toga, Fond za razvoj Republike Srbije za odobravanje kredita, čiji je cilj podsticanje poslovanja, opredeliće veća bespovratna sredstva za privrednike u devastiranim područjima.

Među usvojenim inicijativama PKS u proteklom periodu izdvaja se šest inicijativa bitnih za farmaceutsku i medicinsku privredu, od kojih je najznačajnija da je produžen rok važenja rešenja kojim se izdaje dozvola za lek, na period od šest meseci, tako da se u postupku obnove dozvole ne prekida promet leka, čime su stvoreni uslovi za kontinuitet u snabdevanju, i olakšani poslovanje i planiranje.

Izmenjen je Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda ("Sl. glasnik RS", br. 45/2010, 27/2011, 50/2012, 21/2015, 75/2015, 7/2017 i 103/2018 - dr. pravilnik), a smanjene su i carina za uvoz određenih sintetičkih prediva, delova za proizvodnju bicikala, helijuma, čime su rasterećene prehrambena, tekstilna, hemijska i metalska industrija.

Izvor: Vebsajt RTV, 04.02.2019.
Naslov: Redakcija