Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAHTEV DA SE UKINE ODLUKA O ZABRANI ZAPOŠLJAVANJA U JAVNOM SEKTORU


Granski sindikat uprave, pravosuđa, odbrane i policije "Nezavisnost" je zatražio od Vlade Republike Srbije da hitno ukine odluku o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru i raspiše konkurs za popunjavanje slobodnih radnih mesta na kome bi prednost imali kandidati koji su prethodno bili angažovani na određeno radno vreme ili putem ugovora.

Zatraženo je i povećanje zarada u javnom sektoru od 10 odsto u ovoj godini odnosno da se povećanje od pet odsto obračuna u junu i decembru 2019. godine.

Sindikat "Nezavisnost" predložio je da se omogući predstavnicima reprezentativnih sindikata u svim organima i institucijama u kojima se raspiše konkurs za popunjavanje slobodnih radnih mesta da imaju uvid u sprovođenje postupka i prijema izabranih kandidata.

U izradi i sklapanju kolektivnih ugovora, zahtev je da Vlada Republike Srbije uvede obavezne sistematske preglede za zaposlene u javnoj upravi, pravosuđu, sektorima odbrane i bezbednosti, i to za sve zaposlene na dve godine, a za zaposlene koji su stariji od 50 godina, na godinu dana.

Kako se navodi u saopštenju sindikata "Nezavisnost", neophodno je i da se u projekat obezbeđivanja jeftinih stanova uključe i zaposleni u carini, pravosuđu i drugim republičkim organima i institucijama "sa posebnim akcentom na mlade i stručne kadrove kao i nerazvijene regione u Srbiji".

Ocenjeno je da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru poslednjih godina doprinela degradaciji javne službe i statusa državnih službenika, kao i da u Srbiji postoji složena kadrovska situacija i vidljiv nedostatak stručnog kadra.

"Veliki broj zaposlenih je napustio posao u državnim organima pre svega zbog malih primanja i nemogućnosti da reše egzistencijalna pitanja stanovanja i planiranja porodice. Mnoge procedure za angažovanje lica putem raznih ugovora, uvele su fleksibilizaciju radnih mesta u javnoj upravi što je istovremeno uticalo i na profesionalni pristup poslovima", piše u saopštenju "Nezavisnosti".

Izvor: Vebsajt Danas, 05.02.2019.
Naslov: Redakcija