Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KODEKS PONAŠANJA I ETIKE INSPEKTORA: Preventivno postupanje inspektora i efikasnija primena zakona


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo je Kodeks ponašanja i etike inspektora, kako bi se podstaklo njihovo preventivno postupanje i efikasnija primena zakona.

Ministar Branko Ružić je tim povodom istakao da kodeks propisuje da će inspektori promovisati prevenciju i savetovanje, umesto kažnjavanja, objasnivši da je cilj da se unapredi ugled inspekcije, kao i da se ojača poverenje privrednika i građana u inspektore.

Prema njegovim rečima, inspektor mora da razume i uvaži privrednika i da teži da pomogne poslovnom uspehu privrednih subjekata, a takođe propisana je i nulta tolerancija na korupciju.

Prema privrednicima i zaposlenima u firmama, inspektor mora da se odnosi profesionalno, sa dužnim poštovanjem, ljubazno, pristojno, obzirno, zainteresovano, angažovano i strpljivo, navodi se u Kodeksu.

Inspektor ne sme da zloupotrebljava svoj položaj i da toleriše korupciju i dužan je da se bori protiv svakog njenog oblika.

Kodeks ponašanja i etike inspektora usvojila je Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor, a počeo je da se primenjuje od ove godine.

Izvor: Vebsajt Vlade, 06.02.2019.
Naslov: Redakcija