Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Poverenik upozorava na opasnost olake upotrebe tehnologije na privatnost lica


Povodom vesti da je Gradska uprava Grada Beograda kupila uređaje koji omogućavaju identifikaciju lica na osnovu otiska vena sa dlana, kao i nedavnog saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova o postavljanju hiljadu kamera pametnog video nadzora koje između ostalog služe i za prepoznavanje fizičkih lica i registarskih tablica, Poverenik obaveštava javnost da je uputio pojedinačne dopise Ministarstvu unutrašnjih poslova i Gradskoj upravi Grada Beograda kako bi utvrdio da li su navodi vesti tačni, a u slučaju da jesu, Poverenik će otvoriti nadzor.

Poverenik koristi ovu priliku da ukaže javnosti na opasnost olake upotrebe novih tehnologija koja za posledicu ima masovnu obradu podataka o ličnosti i obradu posebne kategorije podataka, kao što su biometrijski podaci.

Poverenik podseća da je Narodna skupština Republike Srbije usvojila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018) koji se stupio na snagu 21.11.2018., a koji će se primenjivati od 21.8.2019. Ovaj zakon, upravo kako je navedeno u Obrazloženju, uvodi brojne novine u zaštiti prava na privatnost, i propisuje brojne obaveze svima onima koji obrađuju podatke o pojedincima, ili imaju nameru da ih obrađuju.

Na osnovu člana 54. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti rukovalac (u konkretnim slučajevima Ministarstvo unutrašnjih poslova, Gradska uprava Grad Beograda) je dužan da izvrši procenu uticaja nameravane obrade na zaštitu podataka o ličnosti. Ova procena je izričita zakonska obaveza u slučaju obrade posebne vrste podataka, kao što su biometrijski podaci lica ili otiska dlana, kao i u slučaju sistemskog nadzora nad javno dostupnim površinama, kao što je upotreba pametnog video nadzora.

Ova procena mora da sadrži najmanje opis svih predviđenih radnji obrade i svrhu obrade podataka, procenu neophodnosti i srazmernosti vršenja radnji obrade, procenu rizika za prava lica i slobode, i opis mera koje se nameravaju preduzeti, a tiču se tehničkih i organizacionih mera. Prilikom sprovođenja ove procene očekivano je da se proceni i oceni postojeće stanje, kao i nemogućnost rukovaoca, a koji je organ vlasti u ovim slučajevima, da postojećim sredstvima vrši poslove iz svoje nadležnosti.

Takođe, rukovalac je u obavezi da, u slučaju da je obrada dozvoljena, svako lice čije podatke obrađuje obavesti o svim aspektima obrade podataka na razumljiv, lako dostupan, jasan i jednostavan način.

Po utvrđivanju svih okolnosti i provere objavljenih informacija, kao i po izvršenom eventualnom postupku nadzora, Poverenik će blagovremeno obavestiti javnost.

Izvor: Vebsajt Poverenika, 05.02.2019.
Naslov: Redakcija