Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDNACRT GRAĐANSKOG ZAKONIKA: Majke sa troje i više dece traže pravo na mesečnu naknadu do punoletstva dece


Naknada za majke sa troje i više dece u koju su se mnoge žene uzdale, izostala je. Udruženje "Majke sa troje dece" organizovalo je peticiju kojom je skupljeno 106.000 potpisa za predlog da se majkama sa više dece do navršetka njihove 18 godine, isplaćuje mesečna naknada i to predala Ministarstvu pravde.

Svoj predlog, smatraju, prihvatljivijim u odnosu na onaj koji je usvojen u Crnoj Gori kojim je obuhvaćena doživotna naknada za takve majke. Prema njemu, mesečna naknada nije trebala da bude manja od 20.000 dinara.

- Uspele smo da skupimo 106.000 potpisa za naš predlog, ali nikakav odgovor nismo dobile do danas. Sa tolikim brojem potpisa promenile bismo i Ustav, a ne jedan građanski zakonik - kaže pravna zastupnica Udruženja "Majke sa troje dece" Katarina Deninger.

Predlog Komisije za izradu Građanskog zakonika predale su, kako kaže, najpre Savetu za porodicu i Ministarstvu pravde, a poslednji put im je rečeno da je na Vladi RS.

- U početku je bilo sporno formiranje Vlade, ali do danas nam niko ništa nije odgovorio, niti ima informacija da će u skorije vreme biti promena - ogorčena je Deninger koja kaže da su majke organizovale protest u Beogradu i Novom Sadu prošle godine u martu, ali da ni on očigledno nije dao rezultate.

Od 1. januara 2016. godine zaposlene majke troje i više dece u Crnoj Gori, koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža, primale su doživotnu mesečnu naknadu. Međutim, ova odluka ukinuta u junu prošle godine u Crnoj Gori. Nakon toga crnogorske majke su u više navrata organizovale štrajkove na ulicama u pokušaju da ponovo ostvare to pravo.

Izvor: Vebsajt Telegraf, S.Vasić, 07.02.2018.
Naslov: Redakcija