Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Trećina beogradskih opština počela kontrolu registracije stambenih zajednica, a neke popisuju zgrade bez upravnika


Iako su dobili preporuku Grada Beograda da počnu kontrolu registracije stambenih zajednica, tek oko trećina opština počela je inspekcijski nadzor. Mnoge od njih još popisuju zgrade bez upravnika, nakon čega će, prema planu, pohrliti u patrolu. Ipak, i one koje su dosad već izvestile svoje sugrađane o obavezama i obaveštenja ostavile na oglasnoj tabli, ne vide značajno povećan odziv stanara. Gradske opštine dobile su detaljna uputstva kako da dalje postupaju s obzirom na to da je još velika većina prestoničkih zgrada bez rukovodstva. Nadležne službe najpre imaju obavezu da naprave popis, a onda krenu u obilazak. Ipak, mnoge kasne.

- U skladu sa uputstvom Ministarstva, šest gradskih opština je do 29. januara dostavilo Plan za sprovođenje Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016) rukovodeći se obimom posla, odnosno veličinom teritorije svoje opštine, kao i brojem komunalnih inspektora - navode u Sekretarijatu. - Na teritoriji prestonice do sada je dodatne rokove dobilo nekoliko stotina višespratnica. Na primer, u opštini Zvezdara, na čijoj teritoriji se nalazi veliki broj zgrada, do sada su uručena 332 zapisnika neregistrovanim zajednicama. Na Čukarici je upozoreno stotinak.

- Do ovog momenta obavljeno je 120 inspekcijskih nadzora, a zalepljeno je 105 zapisnika - kažu u Opštini Čukarica. - Što se odziva građana tiče, broj podnetih zahteva za registraciju je ustaljen i nije se bitno promenio.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. Stanojković, 04.02.2018.
Naslov: Redakcija