Zastava Bosne i Hercegovine

POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA I DOMOVIMA UČENIKA: Prosvetni sindikati traže produžetak ugovora na još tri godine, dok nadležni predlažu godinu dana


Na sastanku u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete istrajali su u stavu da se postojeći Poseban kolektivni ugovor (PKU) produži na još tri godine.

Takav predlog biće upućen na mišljenje Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Sastanku su osim predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prisustvovali i predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva rada.

Predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave ukazali su tokom razgovora da bi produženje kolektivnog ugovora na godinu dana bilo najcelishodnije za interese zaposlenih, s obzirom da Zakon o zaposlenima u javnim službama ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017) počinje da se primenjuje 01. januara 2019. godine.

Pregovori o zaključivanju novog Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika počeli su 5. 12 2017. godine, a važnost postojećeg PKU ističe 5. marta 2018. godine.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo prosvete, 07.02.2018.
Naslov: Redakcija