Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O DUALNOM OBRAZOVANJU: Dualno obrazovanje trebalo bi da poveže škole i kompanije i da srednjoškolcima omogući da, uz redovnu nastavu, uporedo i rade, opredeljujući se tako za posao, uglavnom zanat, kojim bi se kasnije bavili


Dualno obrazovanje za sada je samo eksperimentalno, a od septembra 2017. godine redovno ulazi u školski sistem. Izrada Zakona o dualnom obrazovanju je u završnoj fazi, a on će se uskoro sa ostalim zakonskim predlozima iz te oblasti, naći na javnoj raspravi. Da bi motivisali firme da obučavaju učenike nadležni najavljuju subvencije, ali minimalne.

"Imamo nameru da kroz sve te zakonske propise napravimo jedan dobar model koji će poštovati strategiju našeg obrazovanja koja je zacrtana. Ali i da modele srednjeg stručnog obrazovanja donekle modifikujemo ka dualnom, tako da bi deca imala obuku i rad za poznate poslodavce", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević.

Dualno obrazovanje trebalo bi zapravo da poveže škole i kompanije i da srednjoškolcima omogući da, uz redovnu nastavu, uporedo i rade, opredeljujući se tako za posao, uglavnom zanat, kojim bi se kasnije bavili. Takav sistem uspešno funkcioniše u Švajcarskoj, čiji državni sekretar ovih dana Srbiji prenosi iskustva svoje zemlje.

"Dualno obrazovanje je važan faktor uspeha u oblasti privrede i inovacija u Švajcarskoj. Oko 67 odsto mladih se opredeljuje za dualno obrazovanje koje im pruža izuzetnu budućnost i značajne perspektive", rekao je Mauro Del Ambrođo, državni sekretar za obrazovanje Švajcarske.

Istovremeno dualno obrazovanje smanjuje nezaposlenost i podstiče privredni rast.

Izvor: Vebsajt N1, Igor Košut, 06.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija