Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZAŠTITNIKU GRAĐANA: Ombudsman podneo ostavku na tu funkciju. Do izbora novog Zaštitnika građana ovu funkciju obavljaće dosadašnji zamenik Ombudsmana


Zaštitnik građana, Saša Janković, koji je ranije najavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima, podneo je 7. februara 2017. godine Narodnoj skupštini Republike Srbije ostavku na tu funkciju.

"Na osnovu Zakona o Zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005 i 54/2007) podnosim ostavku na funkciju Zaštitnika građana", napisao je Janković u ostavci koju je dostavio parlamentu.

On je dodao i da će tu funkciju, do izbora novog ombudsmana, obavljati njegov zamenik, Miloš Janković, kojeg je i prethodno odredio da ga menja u slučaju odsustva ili sprečenosti da obavlja tu funkciju.

Saša Janković je na funkciju Zaštitnika građana prvi put izabran u junu 2007. godine većinom od 143 glasa, a poslanici Narodne skupštine Republike Srbije su ga ponovo izabrali na mesto Ombudsmana 4. avgusta 2012. godine u drugom, petogodišnjem mandatu.

Janković, kome bi mandat istekao 4. avgusta 2017. godine, po Zakonu ne bi mogao ponovo da bude izabran za Zaštitnika građana.

Izvor: Vebsajt RTV, 07.02.2017.
Naslov: Redakcija