Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PREVOZU PUTNIKA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Udruženje kombi prevoznika traži odlaganje primene Zakona, jer im taj propis uskraćuje ustavno pravo na rad i tržišnu konkurenciju, odnosno poslovanje pod jednakim uslovima na tržištu prevoza putnika. Zalažu se i za usklađivanje Zakona sa propisima i standardima Evropske unije


Udruženje kombi prevoznika traži odlaganje primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015 - dalje: Zakon), jer im, kako navode, taj propis uskraćuje ustavno pravo na rad i tržišnu konkurenciju, odnosno poslovanje pod jednakim uslovima na tržištu prevoza putnika.

Uz poruku "Mi poštujemo zakone - vi poštujte naše ustavno pravo na rad", kombi prevoznici traže od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odlaganje primene tog Zakona i njegovo usklađivanje sa propisima i standardima Evropske unije (EU).

Oni upozoravaju da bi, u suprotnom, Srbija mogla rizikovati otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU koja regulišu ovu problematiku.

Udruženje ocenjuje da rigorozne odredbe Zakona, čija primena počinje 13. februara 2017. godine, narušavaju nekoliko elementarnih ljudskih i ustavnih prava, a istovremeno odudaraju od legislative EU.

Kombi prevoznicima se, uz neargumentovane zamerke da ugrožavaju bezbednosti saobraćaja, uskraćuje pravo na rad, građanima pravo na izbor prevoza i usluga, a striktnom primenom sadašnjih zakonskih rešenja direktnu štetu dugoročno bi trpela i država, navode u Udruženju.

Pošto je, po zvaničnim podacima, u Srbiji registrovano 40.000 vozila sa šest do osam sedišta, primenom loših zakonskih rešenja direktno ili posredno bila bi ugrožena egzistencija 80.000 do 100.000 građana koji se izdržavaju prihodima od kombi prevoza.

Štetu bi posredno trpeo i državni budžet smanjenjem davanja kroz poreze, takse i doprinose, naplatu putarina i akciza od prodaje goriva, a posledice bi osetile i auto-dilerske kuće i osiguravajuća društva.

Udruženje kombi prevoznika naglašava da na njihove zahteve za argumentovan razgovor i usklađivanju zakonskih rešenja sa evropskim standardima nadležni u Ministarstvu saobraćaja nisu reagovali.

Izvor: Vebsajt Beta, 03.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija