Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EU OČEKUJE DA SRBIJA USVOJI ZAKON O FINANSIRANJU VOJVODINE: USVAJANJE OVOG ZAKONA JE USTAVNA OBAVEZA SRBIJE


Delegacija Evropske unije u Srbiji upozorila je da Evropska komisija već duže vreme u svojim godišnjim izveštajima poziva na donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine i da taj pravni akt još uvek nedostaje.

"Vladavina prava mora da se poštuje. Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) propisuje da se Zakon o finansiranju Vojvodine mora usvojiti. Evropska komisija poziva na to u svojim godišnjim izveštajima već duže vreme i taj pravni akt od suštinskog značaja još uvek nedostaje", naveli su iz Delegacije EU.

Dodali su da je nivo autonomije nižih nivoa vlasti u zemlji suverena odluka države članice EU, kao i zemlje koja je kandidat za EU.

Na pitanje da prokomentarišu vest o vanrednim republičkim izborima, u Delegaciji EU u Srbiji su istakli da su uzeli u obzir tu najavu i da je na parlamentima i vladama da odluče o nacionalnim izborima i pozivu građanima da glasaju u skladu sa Ustavom.

Delegacija je navela da očekuje da će izbori proteći u mirnoj atmosferi, sa punim poštovanjem demokratskih principa.

"Na srpskim vlastima je da pozovu međunarodne posmatrače da prate izbore u skladu sa prethodnom praksom i međunarodnim standardima", poručili su iz Delegacije.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su prošle nedelje Rezoluciju o Srbiji u kojoj se, između ostalog, Srbiji preporučuje da autonomiju Vojvodine ne treba umanjivati i da Zakon o finansiranju Vojvodine treba usvojiti bez daljeg odlaganja.

Izvor: Vebsajt Blic, 06.02.2016.
Naslov: Redakcija