Zastava Bosne i Hercegovine

RAZMATRA SE UVOĐENJE TAKSE ZA ULIČNU RASVETU U BEOGRADU: Naknada bi se naplaćivala od krajnjih korisnika, odnosno građana i preduzeća, čime bi se delimično ili u celini rasteretio gradski budžet


Beograđani bi mogli da dobiju još jedan namet, taksu za uličnu rasvetu. Način naplate javnog osvetljenja trenutno se razmatra. Nezvanično, građani bi novu taksu mogli da plaćaju preko "Infostana". Promena je, inače, planirana programom poslovanja JKP "Javno osvetljenje" za 2020. godinu.

Kako se navodi u dokumentu, koji su odbornici Skupštine grada usvojili na poslednjoj sednici u 2019. godini, 27. decembra, uvođenje ove naknade je u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011, 104/2016 i 95/2018) i inicirano je izmenama postojećeg modela finansiranja iz budžeta.

- Naknada bi se naplaćivala od krajnjih korisnika, odnosno građana i preduzeća, čime bi se delimično ili u celini rasteretio gradski budžet. U toku je traženje odgovarajućeg modela naplate - navodi se u programu poslovanja JKP "Javno osvetljenje".

Preduzeće, kako se može videti iz ovog plana, ima problem finansijske prirode da obezbedi javno osvetljenje u skladu sa komunalnom delatnošću za koju je odgovorno, pa se planira uspostavljanje "stabilnijeg izvora finansiranja".

- Trenutni model finansiranja preduzeća podrazumeva zahvatanje iz budžeta Grada Beograda za narednu godinu. Menadžment je u saradnji sa nadležnim Sekretarijatom za energetiku predložio nekoliko strateških projekata, koji će ukoliko dođe do realizacije, narednih godina znatno unaprediti poslovanje i rasteretiti budžet.

Ovo je samo jedna u nizu taksi koje bi pale na teret građana. Nedavno je i JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" uveo novu naknadu za pogonsku spremnost vodovodnog sistema koja iznosi 130 dinara.

Osim nove naknade u 2020. godini, JKP "Javno osvetljenje" planira da dobije pravo na upravljanje objektima i instalacijama na području gradskih opština na kojima održava javno osvetljenje, kao i da preuzme brigu o rasveti na svih 17 opština. Planira se i uspostavljanje daljinskog upravljanja osvetljenjem kako bi se kvarovi brže identifikovali i otklanjali.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. Stanojković, 04.01.2020.
Naslov: Redakcija