Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UBRZATI REGISTRACIJU POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA: NALED predlaže softversko rešenje po kojem bi, umesto dostavljanja dokumentacije i dolaska na četiri šaltera, svaki nosilac gazdinstva imao nalog na portalu Uprave za agrarna plaćanja i sam unosio podatke o sebi, članovima gazdinstva, parcelama, životinjama i kulturama koje gaji


Administrativnu proceduru registracije poljoprivrednih gazdinstava moguće je ubrzati četiri puta. Moguće je i prateće troškove smanjiti 80 procenata ukoliko bi ona s papira prešla u digitalni svet, objavljeno je u analizi NALED-a.

Poljoprivrednici su obavezni da dostave 89 podataka na više od deset različitih dokumenata, od kojih je barem 60 odsto nepotrebno ili se više puta ponavljaju ili pak postoje u bazama drugih institucija, navodi se u analizi u okviru projekta "Podrška reformi administrativnih procedura" koju je NALED sproveo uz podršku Nemačke razvojne saradnje i u saradnji s Republičkim sekretarijatom za javne politike.

NALED tvrdi da službenici podatke zatim ručno proveravaju, čak i prekucavaju, zbog čega se nepotrebno gubi vreme i može doći do greške i kašnjenja u isplati subvencija.

- Preporuka NALED-ove "Sive knjige e-agrar" predviđa softversko rešenje po kojem bi, umesto dostavljanja dokumentacije i dolaska na četiri šaltera, svaki nosilac gazdinstva imao nalog na portalu Uprave za agrarna plaćanja i sam unosio podatke o sebi, članovima gazdinstva, parcelama, životinjama i kulturama koje gaji - rekao je član Izvršnog odbora NALED-a i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Kako je istakao, ukupan trošak za poljoprivrednike tako bi bio smanjen sa 133 miliona dinara na 19 miliona, a prosečno vreme prolaska kroz proceduru s 280 minuta na 75.

Preko portala ili uz podršku servisnih centara podnosili bi se i zahtevi za subvencije pa bi se i rešenje dobijala na isti način, a softver bi kontrolisao ispravnost unetih informacija uvidom u baze podataka Katastra, MUP-a, APR-a, Uprave za veterinu i drugih organa.

Poljoprivredna udruženja nemaju ništa protiv toga da se registracija poljoprivrednih gazdinstava pojednostavi, ali smatraju da, pre nego što se administracija uprosti, NALED treba da poljoprivrednicima obezbedi edukaciju kako da otvore nalog na sajtu Uprave za agrarna plaćanja i unesu podatke radi registracije poljoprivrednih gazdinstava.

Po rečima Nenada Manića iz Udruženja "Banatski paori", članovi poljoprivrednih udruženja razgovarali su na sastancima o softverskom rešenju koje NALED preporučuje u "Sivoj knjizi e-agrar", i tom prilikom zaključili da bi pojednostavljivanje administracije moglo stvoriti dodatne troškove paorima.

- Oko 80 odsto nosilaca poljoprivrednih gazdinstava ima oko 60 godina, a od toga bar 40 odsto ne zna da popuni obrazac koristeći nalog na sajtu Uprave za agrarna plaćanja pa će, kada se počne primenjivati predlog NALED-a, umesto da kompjuterski obave prijavu gazdinstva, poljoprivrednici listom ići u knjigovodstvene agencije tražeći uslugu popunjavanja obrazaca i za to knjigovođama morati platiti - objašnjava Nenad Manić. - Zato je potrebno poljoprivrednike podučiti i pojednostaviti pristup i ulaz na sajt Uprave za agrarna plaćanja da bi se registracija novim načinom obavila i ove godine.

Na inicijativu NALED-a, Ministarstvo poljoprivrede je ukinulo obavezne godišnje obnove registracije, osim u slučaju promene podataka, koja je nosila trošak od gotovo 750 miliona dinara.

U registru poljoprivrednih proizvođača je više od 430.000 gazdinstava, od kojih je 376.000 aktivno.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Z. Delić, 04.01.2020.
Naslov: Redakcija