Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O USLOVIMA KORIŠĆENJA KESA ZA ISPORUKU ROBE NA MESTU PRODAJE ROBA I USLUGA: Od 1. januara 2020. godine u Beogradu u upotrebi mogu biti samo biorazgradive plastične kese, papirne kese i torbe za višekratnu upotrebu. Gradske i opštinske komunalne inspekcije počeće od 8. januara kontrolu primene Odluke. Kazne za kršenje iznose 150.000 dinara za pravno lice, 25.000 za odgovornog u pravnom licu, 25.000 dinara za fizičko lice


Sekretarijat za inspekcijske poslove grada Beograda podsetio je pravna i fizička lica koja se na teritoriji Beograda bave maloprodajom da je 1. januara ove godine stupila na snagu odluka o zabrani korišćenja plastičnih kesa u Beogradu za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga.

Sva pravna i fizička lica obavezna da poštuju ovu odluku i da kupcima ponude cegere, papirne ili biorazgradive kese u skladu sa Odlukom o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga ("Sl. list grada Beograda", br. 85/2018 i 74/2019 - dalje: Odluka).

Prema izveštajima sa terena, većina trgovaca počela je s primenom ove Odluke, ali ima i onih koji misle da mogu da rade po starom.

"Gradske i opštinske komunalne inspekcije počeće od 8. januara kontrolu primene Odluke. Biće kontrolisane gradske pijace, maloprodajni objekti, kako trgovinskih lanaca tako i pojedinačni, a posebno piljare na koje su se tokom prvih dana 2020. godine građani žalili da ne poštuju Odluku", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će tokom januara inspektori vršiti kontrolu primene Odluke, a prekršioce će upozoravati bez kažnjavanja, jer, kako se ističe, "cilj je da se Odluka poštuje, a ne da se po svaku cenu naplaćuju kazne".

Izvor: Vebsajt Kurir, 04.01.2020.
Naslov: Redakcija