Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SINDIKAT PRAVOSUĐA SRBIJE: 15. januara 2019. godine jednočasovni štrajk upozorenja


Sindikat pravosuđa Srbije održaće 15. januara 2019. godine jednočasovni štrajk upozorenja. Nezadovoljni su - zbog nedostatka radnika, eksploatacije zaposlenih na određeno vreme, ali i usklađivanja naknada nameštenika koji obavljaju poslove državnih službenika, a za to nisu plaćeni.

U sindikatu kažu da je posebno sporno angažovanje takozvanih "nameštenika", za poslove za koje nisu nadležni. Upozoravaju da to može urušiti pravosudni sistem u Srbiji.

Veliki broj procesnih radnji koje obavljaju tužioci ili sudije mogu biti osporene na sudu, zbog nepropisnog sastava tima koji u tome učestvuje, tvrde u Sindikatu pravosuđa. Kako objašnjavaju, umesto ovlašćenog državnog službenika, sudijske i tužilačke zapisnike potpisuju neovlašćeni nameštenici.

"Zapisničarske poslove može da obavlja samo zapisničar, odnosno državni službenik u zvanju referenta sa položenim državnim ispitom. Ali u pravosuđu najčešće posao zapisničara obavljaju nameštenici, dakle oni koji nemaju zvanje državnih službenika, oni koji nemaju položen državni ispit i oni nemaju pravo da stave potpis na zapisnik, jer su zaduženi za pomoćno tehničke poslove, a ne glavne poslove iz osnovne delatnosti", kaže Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije.

Zakon o državnim službenicima ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005, 81/2005 - ispr., 83/2005 - ispr., 64/2007, 67/2007 - ispr., 116/2008, 104/2009, 99/2014, 94/2017 i 95/2018) je jasan: "Državni službenik je lice čije se radno mesto sastoji od poslova iz delokruga organa državne uprave, sudova, javnih tužilaštava… (odnosno: državni organi)… a Nameštenik je lice čije se radno mesto sastoji od pratećih pomoćno-tehničkih poslova u državnom organu".

Milošević navodi da nameštenici nezakonito učestvuju u istrazi zajedno sa tužiocem tokom ispitivanja okrivljenih ili svedoka, sa sudijom za prethodni postupak kada odlučuje o produženju ili ukidanju pritvora, pretresu stana i slično, a učestvuju u krivičnim ili parničnim postupcima na sudu. Iako je Zakon nedorečen, pa nigde nije navedeno koji su to pomoćno-tehnički poslovi, u sindikatu upozoravaju:

"To može da dovede po ponavljanja postupaka, odnosno obaranja odluka u kojima su prisustvovali nameštenici", kaže Milošević.

Prema podacima sindikata, obim potencijalnih nezakonitih radnji je ogroman.

"U Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu od 16 zapisničara, samo je troje u statusu državnih službenika. Drugo OJT ima na raspolaganju deset kabineta za sprovođenje tužilačke istrage. To znači da su u jednom danu samo tri zapisnika sačinjena od strane ovlašćenih zapisničara, a sedam od strane neovlašćenih", kaže se u saopštenju.

Gora situacija je, dodaju, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu gde poslove zapisničara obavlja 25 osoba, od kojih je samo pet zapisničara u statusu državnih službenika, 17 u statusu nameštenika i tri su po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

Advokatica Zora Dobričanin Nikodijević kaže da je osnovni problem nedostatak kadrova u pravosuđu, ali dodaje da ovakva situacija može dovesti do ozbiljnih posledica.

"Zapisnik o ispitivanju mog klijenta nije potpisao zapisničar državni službenik, već nameštenik, koliko sam obaveštena, ali mislim da taj zapisnik čini manjkavim i sve slične zapisnike koje potpisuju nameštenici. Ti zapisnici su nezakoniti i mislim da bi trebalo da budu izdvojeni iz spisa", rekla je Dobričanin Nikodijević.

Na pitanje o ovom problemu, u Ministarstvu pravde su naveli samo koliko radnika su zaposlili u tom sektoru, a za konkretan odgovor upućuju na predsednike sudova koji prave raspored radnika.

Za eventualne primedbe i usklađenost pravilnika kojim se vrši raspoređivanje radnih mesta nadležna je Upravna inspekcija Ministarstva državne uprave. U tom Ministarstvu su rekli da ta inspekcija postupa isključivo po prijavama, kojih do sada nije bilo. Da li će ih biti biće jasnije kada bude okončan proces po jedinoj tužbi koju je zbog naplate rada na mestu državnog službenika podneo jedan nameštenik iz Kragujevcu.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 04.01.2019.
Naslov: Redakcija