Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: U Beogradu tokom januara 2019. godine počinje rušenje bespravnih objekata


Grad Beograd će ovog meseca početi sa rušenjem bespravnih objekata, prvo onih koji se nalaze na javnom zemljištu namenjenom izgradnji infrastrukture, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, već u ovom mesecu Grad Beograd će u katastru, na osnovu ovlašćenja koja daju izmene Zakona o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 i 83/2018), upisati zabeležbu o zabrani prometa na svim nelegalnim objektima koji su izgrađeni, a biće objavljen javno taj spisak kako bi građani bili upoznati sa ovom činjenicom prilikom odluke o kupovini stana.

Grad Beograd će uskoro otvoriti posebnu telefonsku liniju i mejl adresu gde će građani moći anonimno da prijavljuju bespravnu gradnju, a gradska inspekcija će na takve prijave zajedno sa tužilaštvom izlaziti u roku od 24 sata. O svemu će biti odmah obaveštavana javnost preko zvaničnog sajta Grada Beograda – pojasnio je Vesić.

On je rekao da očekuje da će oštre mere koje je država preduzela krajem godine kako bi se zaustavila bespravna gradnja dati rezultate i dovesti do izdavanja većeg broja građevinskih dozvola u 2019. godini.

Zaustavljanje bespravne gradnje zbog čega je Vlada Republike Srbije menjala zakone bilo je naš najveći izazov u prošloj godini. Prema Nacionalnoj strategiji rizika bespravna gradnja označena kao najveća opasnost za pranje novca stečenog nelegalnim aktivnostima. Oni koji su bespravno gradili nisu samo prali novac već nisu plaćali obaveze prema državi i lokalnim samoupravama kao što su porezi i naknada za građevinsko zemljište i gradili su objekte van svih standarda za čiju sigurnost niko ne može da garantuje – tvrdi Vesić.

On je istakao da je bespravna gradnja dugo tolerisana u našem društvu, a kao jedan od najgorih primera naveo je vrtić u Altini koji je bespravno izgradio, bez građevinske dozvole, privatni investitor.

Izvor: Vebsajt Blic, 02.01.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija