Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Sumnjive poslodavce inspektori će proveravati prikrivenom kupovinom


Inspektorima će u 2019. godini biti na raspolaganju još jedan alat u borbi protiv sive ekonomije - prikrivena kupovina, koja će im omogućiti da kontrolišu privredne subjekte bez prethodne najave i pokazivanja naloga i službene legitimacije.

To je predviđeno Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 95/2018), koje su usvojene u decembru 2018. godine i počele su da se primenjuju, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Prikrivenu kupovinu koristiće inspektori kada osnovano sumnjaju da lice obavlja delatnost kao neregistrovani subjekat ili da ne izdaje račun i kada ne mogu na drugi način da pribave dokaze ili je otežano pribavljanje dokaza o tome da li je na primer privrednik registrovan i da li izdaje fiskalni račun.

Inspektor kupovinom, kao tajni kupac, prikuplja dokaze i činjenice i tek nakon toga pokazuje službenu legitimaciju i nalog za inspekcijski nadzor, dodaje se u saopštenju.

Ovaj način se već koristi u drugim razvijenim državama i oruđe je u rukama inspektora u borbi sa nesavesnim privrednicima.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je važno napraviti jasnu razliku između onih koji posluju u skladu sa zakonom, u odnosu na one koji svesno, s predumišljajem krše zakon s namerom da prevare državu, građane ili radnike.

- To je i suština cele reforme inspekcijskih službi, da razdvojimo žito od kukolja - rekao je Ružić.

Cilj je da ova mera, kako je objasnio, doprinese ukupnom povećanju efektivnosti inspekcijskog nadzora, posebno u onim slučajevima koji se okončavaju u sudskim postupcima.

- Ova vrsta dokazivanja učiniće postupke znatno kraćima i lakše objektivno dokazivima. S druge strane, šalje se jasna poruka da će onaj deo privrede, koji je svesno u sivoj zoni, biti efikasno procesuiran, odnosno da se protivzakonito poslovanje ne isplati i da se više ne može računati na to da postupci zastare - rekao je on.

Ovu mogućnost za sada su počeli da primenjuju inspektori tržišne, turističke i saobraćajne inspekcije, a primena se očekuje i u drugim sektorima u kojima je ovakav način prikupljanja dokaza potreban.

Izvor: Vebsajt Blic, 02.01.2019.
Naslov: Redakcija