Zastava Bosne i Hercegovine

UNAPREĐENJE ADRESNOG REGISTRA: Do kraja 2019. godine svi građani će dobiti validnu adresu sa ulicom i brojem. Građani kojima bude menjan naziv ulice biće određen dovoljno razuman rok da promenu izvrše i u svojim dokumentima


Do kraja 2019. godine svi građani Srbije dobiće kućnu adresu i broj i na taj način će više od tri miliona njih, koliko ih je prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova prijavljeno na prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, konačno taj broj i dobiti. Statistika pokazuje i da je gotovo 2,7 miliona ljudi prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice, poznatije u narodu kao "nema ulice bb".

Sve ovo biće omogućeno zahvaljujući projektu unapređenja adresnog registra, a na inicijativu predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić. Ilustracije radi, da smo imali ažurni adresni registar ne bismo imali redove za zdravstvene kartice, jer bi svim građanima bile poslate na kućnu adresu.

- Adresni registar poseduje podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara pored onog o privrednim društvima, stanovništva i registra nepokretnosti - kažu u kabinetu premijerke. - Do sada je praksa bila da veliki broj državnih i lokalnih organa i službi kreira sopstvene adresne registre kako bi mogli da obavljaju komunikaciju sa strankama, ali takva situacija onemogućava usklađenost podataka i ažuriranje registra iz jednog mesta.

To je uzrokovalo, tvrde nadležni, da se u različitim evidencijama do sada za isti objekat pojavljuju različite adrese. Posle ažuriranja registra na celoj teritoriji i uvođenjem nove zakonske regulative, postojaće jedinstven registar koji će svi biti u obavezi da koriste i koji će se centralno ažurirati.

- Procena je da na teritoriji Srbije postoji nešto više od 47.000 naziva ulica i milion kućnih brojeva - tvrde u kabinetu. - Građani kojima bude menjana ulica ili dobiju novi naziv, biće određen dovoljno razuman rok da promenu urade i u svojim dokumentima.

Za vođenje registra nadležan je Republički geodetski zavod, ali upis adresa RGZ radi na osnovu formalnih odluka jedinica lokalnih samouprava o davanju naziva ulica.

Prvi pilot-grad koji je odabran za ažuriranje registra je Loznica. RGZ je na osnovu ortofoto snimaka i prema lokalno običajnim imenima pripremio predloge za sve ulice u ovom gradu, a Gradska skupština je imenovala novih 677 ulica. Za ove svrhe država je opredelila pet miliona dinara.

- Celokupan pilot-projekat se završava do kraja marta - kažu nadležni. - Projekat na celoj teritoriji Srbije kreće ovih dana i planirano je da se završi do kraja 2019. godine, a njegova vrednost je šest miliona evra.

Tri opštine - Vrnjačka Banja, Aleksinac i Novi Pazar - uputile su molbu da budu sledeće u kojima će se ažurirati adresni registar. Uzimajući u obzir inicijativu ovih lokalnih samouprava, Vlada će im izaći u susret i oni će biti sledeće u kojima će se raditi na ažuriranju adresnog registra.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 05.01.2018.
Naslov: Redakcija