Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O IMUNIZACIJI I NAČINU ZAŠTITE LEKOVIMA: Od 1. marta 2018. godine obavezna vakcinacija dece protiv pneumokoka. Republički fond za zdravstveno osiguranje raspisao tender za nabavku cepiva, koje štiti od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa


Deca će od 1. marta 2018. godine primati još jednu obaveznu vakcinu, protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoka, a Republički fond za zdravstveno osiguranje raspisao je tender za nabavku cepiva.

Kako navode u RFZO, nabavka se sprovodi u dva dela. Prvi tender je raspisan po starom programu imunizacije za tri meseca i predviđa nabavku 2.500 doza i otvaranje ponuda je 10. januara. Drugi tender je sproveden za obaveznu imunizaciju po novom programu za 169.500 doza, a otvaranje ponuda je zakazano za 2. februar 2018. godine.

Biće nabavljena pneumokokna polisaharidna konjugovana vakcina, koja štiti decu od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa.

Pneumokokna vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je do sada bila predviđena samo za decu koja su imala kliničke indikacije, a to znači samo za pojedine

Roditelji koji su hteli da im deca budu zaštićena i od ovih bolesti morali su sami da kupuju vakcine.

Vakcina se daje u tri doze, bebama kada napune dva meseca, sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcina je u drugoj godini.

Od pneumokokne bolesti u svetu godišnje umre oko pola miliona dece mlađe od pet godina.

Nova vakcina biće 11. protiv zaraznih bolesti koja se daje deci u Srbiji. Mališani se trenutno vakcinišu protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zaušaka, hepatitisa B, oboljenja izazvana hemofilusom influence tip b.

Izvor: Vebsajt Novosti, V.N., 04.01.2018.
Naslov: Redakcija