Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FOND ZA RAZVOJ ULAŽE 6 MILIJARDI DINARA U 2015. GODINI


Najznačajnija institucija za kreditiranje srpske privrede - Fond za razvoj, plasiraće ove godine ukupno šest milijardi dinara. Od toga milijarda je namenjena malim privrednicima u područjima koja su bila poplavljena.

Fond još od septembra prošle godine primenjuje novu politiku kreditiranja čiji bi rezultat trebalo da bude vidljiv u 2015.

Oko 40% nenaplativih kredita bili su razlog da država upali crveno svetlo i krajem 2013. zabrani dalji plasman državnog novca preko Fonda za razvoj. Građani su tada saznali da na dodelu državnih kredita jak uticaj ima politika a da su česti korisnici kredita Fonda bila preduzeća koja su u to vreme predvodila listu najvećih dužnika poreza.

Posle godinu dana prekida, Fond je nastavio rad sredinom 2014. po novim pravilima, pa se velike kompanije nisu ni javljale na raspisani konkurs.

- Takvih zahteva nije bilo i to je dobro jer se fond okrenuo ka malim i srednjim preduzećima, pre svega mikro klijentima, preduzetnicima i malim privrednim subjektima. To je osnovni zaokret koji je Fond napravio u 2014. i napravio je jako dobru ponudu kreditnih uslova - navodi Slađana Backović, direktorka Fonda za razvoj.

100 miliona dinara maksimalni je iznos kojem mogu da se nadaju veće firme i to samo ako su njihovi proizvodi namenjeni izvozu.

Maksimalna kamata je 3%, a rok otplate je udvostručen na 10 godina uz 2 godine grejs perioda za investicione i 5 godina otplate sa godinu dana počeka za kredite za obrtna sredstva.

Ni mali privrednici u prošlosti nisu bili revnosni u vraćanju kredita ali je Fond konačno uveo kontrolu trošenja državnih investicija.

- Proverava se lokacija, rad, da li radnici primaju plate, kakva je situacija na terenu, da li postoje objekti, ima i lažirane dokumentacije, ne kažem u Fondu ali sve je moguće. Tako da su sve mere predostrožnosti, kontrole i praćenja klijenata. To je pravi izraz praćenje klijenta - da vi u toj kontroli njemu pomognete da ne potroši novac gde ne treba - dodaje Backovićeva.

Fond za razvoj je u prethodnoj godini prekršio zlatno pravilo da se trgovina ne kreditira kako bi se pomoglo najbrojnijim preduzetnicima iz poplavljenih područja. Milijarda dinara i sada je opredeljena za ta područja.

- Tamo i dalje nije privredni ambijent kakav bi trebalo da bude. Sanirano je sve što može da se sanira, učinjen je maksimum u tom delu. Mi smo odobrili moratorijum na blokadu tih klijenata, ponovo je opredeljena jedna milijarda, uslovi kreditiranja će biti maltene isti jer smo to osetili povratni efekat od privrednika - ističe Backovićeva.

Prve kontrole trebalo bi da uslede početkom godine a na proveri će biti prvi korisnici kredita po novim pravilima, među kojima prednjače proizvođači hrane, nameštaja, ogreva i firme koje se bave obradom metala. 

Izvor: B92, 05.01.2014.