Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO NOVI ZAKON O POLICIJI: SVAKA OPšTINA I MESNA ZAJEDNICA IMAćE SVOG POLICAJACA


Neće biti dovoljno da policajac ima prelaznu ocenu, da provede određeni broj godina u službi i napreduje u karijeri, već će biti potrebno da se odgovarajuće školuje i da ima visoke ocene u radu.

Novi zakon o policiji trebalo bi da bude usvojen do maja 2015. godine, saznaje „Politika”. Amadeo Votkins, specijalni savetnik ministra u oblasti reforme strateškog upravljanja MUP-a, kaže za naš list da su ključne tačke novog zakona uvođenje reda u karijerno napredovanje i jasna podela na one koji rade administrativne poslove u ovom ministarstvu i na policajce koji imaju ovlašćenja.

„Karijerno napredovanje znači da se zaposleni prati od trenutka prijema u službu, preko njegovog napredovanja u karijeri do odlaska u penziju ili drugu organizaciju.

Takođe, jasno će biti definisana zvanja i sistem napredovanja. Napredovaće najbolji i oni koji najviše doprinose razvoju policije.

Dakle, neće biti dovoljno da policajac ima prelaznu ocenu, da provede određeni broj godina u službi i napreduje u karijeri, već će biti potrebno da se odgovarajuće školuje i da ima visoke ocene u radu”, navodi Votkins.

Praktično, da bi policajci ubuduće napredovali u službi, moraće da idu stepenik po stepenik, od najniže pozicije ka višoj. Posle završene škole, neće odmah moći da dođu na mesto komandira ili njegovog zamenika. Dakle, moraće da krenu od pozornika na ulici. Ideja je da kada dođu na rukovodeće mesto, pored znanja imaju i odgovarajuće iskustvo.

Votkins, koji već nekoliko meseci sa timom iz MUP-a radi na reformi i izradi zakona, navodi da će novi zakon omogućiti da se ovo ministarstvo ne posmatra više „kao država u državi”. To znači da će MUP biti transparentniji i otvoreniji u saradnji sa građanima.

On nije mogao da precizira tačan datum usvajanja ovog zakona, napominjući da to zavisi od vremena koje je potrebno Evropskoj komisiji da da svoje mišljenje, kao i od redovne procedure usvajanja zakona.

Naš sagovornik navodi da je, između ostalog, ključni korak u reformi policije koncept policije u zajednici, pa zatim modernizacija kriminalističko obaveštajnog rada.

Kao i do sada, jedan od najvažnijih prioriteta MUP-a je suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije, što podrazumeva razvoj nove službe za borbu protiv droga u okviru Uprave kriminalističke policije. Podsetimo, početak rada ove službe najavljivan je već nekoliko puta prethodnih godina. Međutim, ona do sada nije uspevala da zaživi zbog nemogućnosti dogovora unutar MUP-a, kada je reč o njenoj organizaciji, ali i ljudima koji bi je vodili.

Jedan od prioriteta u narednom periodu, kako saznajemo, biće i koncept policije u zajednici, koji će se zasnivati više na prevenciji nego na represiji.

To znači da će se raditi na tome da svaki deo grada, svaka opština i mesna zajednica imaju svog policajaca. Ideja je da građani znaju svog policajca i da on dobro poznaje svoju ulicu i kraj.

Pored toga, u cilju prevencije narkomanije policija će intenzivnije sarađivati sa lokalnim samoupravama, školama i zdravstvenim ustanovama.

Izvor: www.politika.rs, D. Vukosavljević