Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVA MREŽA SUDOVA U SRBIJI POČINJE SA RADOM OD 20. JANUARA 2014. GODINE


Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Vlade Republike Srbije Danilo Nikolić izjavio je da će nova mreža sudova u Srbiji početi sa radom od 20. januara, i istakao da novi razmeštaj sudova treba da doprinese efikasnijem suđenju.

Nikolić je naveo da će Visoki savet sudstva pratiti rad svih sudija i onemogućiti bilo kakvu vrstu zloupotrebe u predstojećem periodu.

Između 1. i 20. januara, kada se i inače zbog praznika ne održavaju suđenja, biće završeni svi poslovi u vezi sa premeštajem predmeta i njihovom raspodelom sudijama, ukazao je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, u tom periodu će dežurati pisarnice i sudije u punom sastavu, kako to zakon i nalaže, kako bi bilo omogućeno postupanje u pritvorskim predmetima i drugim hitnim predmetima kao što su porodični, predmeti sa privremenim merama, ili predmeti iz oblasti informisanja.

On je objasnio da svaki sudija koji ostaje u sudu u kojem je radio neće menjati materiju i nastaviće da radi bez prekida sve predmete koje je do tada imao u radu, dok će "novim" sudijama biti dodeljivani samo predmeti koji nisu bili u radu nijednog od sudija koji ostanu u konkretnom sudu.

Na taj način će, kako je istakao, biti ispoštovano i pravo na pravično suđenje i pravo na efikasnost, a biće sprečene bilo kakve mogućnosti za zloupotrebu nosilaca pravosudnih funkcija, kao što su, recimo, eventualno oslobađanje starih, ili teških predmeta.

Nikolić je ukazao i na to da nova mreža sudova neće strankama napraviti problem da, na primer, ne znaju gde im se predmet nalazi, jer će predmeti koji pređu iz jednog suda u drugi biti zadržani na Portalu sudova u starom sudu, kako bi stranke mogle da se informišu o kretanju svog predmeta, o tome da li je i u koji je sud preseljen, kao i kod kojeg se sudije nalazi.

Nova mreža sudova zbog svega toga koristiće pre svega građanima, čime će pravda biti dostupnija, sudije jednako opterećene, a njihov rad stručniji i efikasniji, zaključio je on.

Primena Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava počela je 1. januara ove godine, a prate je i nova rešenja o uređenju sudova, o sudijama i o tužiocima.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 5.1.2014.