Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O POSEBNIM MERAMA ZAŠTITE OD POŽARA U POLJOPRIVREDI: U cilju zaštite strnih i drugih useva od požara u jedinicama lokalne samouprave i mesnim zajednicama, najkasnije 20 dana pre žetve ili berbe, kao i dok one traju, moraće da budu sprovedene posebne mere koje se sastoje u organizovanju stalnog dežurstva, osmatračke službe i službe veze i obaveštavanja i to neprekidno 24 sata


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije objavilo je najnoviji Pravilnik o posebnim merama zaštite od požara u poljoprivredi ("Sl. glasnik RS", br. 107/2023 - dalje: Pravilnik), koji se odnosi na sektor ratarstva odnosno zaštitu od požara pre, tokom i posle žetve. Pravilnik je stupio na snagu 2. decembra 2023. godine.

Očekuje se da će ovaj Pravilnik dovesti do toga da više nećemo gledati zapaljena strnjišta i štete nastale od požara koje su izazvali nesavesni poljoprivrednici odnosno naše komšije.

Kako se može videti iz teksta Pravilnika, pod posebnim merama zaštite strnih i drugih useva od požara, u skladu sa zakonom, podrazumevaju se: organizovanje stalnog dežurstva, osmatračkih službi, opremanje mehanizacije odgovarajućom protivpožarnom opremom i stalna kontrola ispravnosti te opreme kao i uskladištenih useva. Kako se navodi, u cilju zaštite strnih i drugih useva od požara u jedinicama lokalne samouprave i mesnim zajednicama, najkasnije 20 dana pre žetve ili berbe, kao i dok one traju, moraće da budu sprovedene posebne mere koje se sastoje u organizovanju stalnog dežurstva, osmatračke službe i službe veze i obaveštavanja i to neprekidno 24 sata. U blizini useva strogo je zabranjeno da se lože vatre.

Data su i vrlo precizna uputstva ratarima, posebno onima koji imaju velike posede. Tako se napominje da recimo ukoliko su usevi zasejani na kompleksu zemljišta većem od 50, a manjem od 100 hektara, žetva otpočinje prokošavanjem useva po sredini, najmanje u širini od 15 metara. Po završetku ovih radova, taj pojas se mora odmah preorati.

Pravilnik donosi još niz novina a cilj je da se broj požara u poljoprivredi, koji najčešće nastaju nesavesnim spaljivanjem strnjike, svedu na minimum.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Ivana Albunović, 04.12.2023.
Naslov: Redakcija