Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRAVOSUDNOJ AKADEMIJI: Još uvek nije formirana radna grupa koja treba da radi na donošenju novog zakona o ovoj pravosudnoj ustanovi


Priča o nemilom događaju sa polaganja prijemnog ispita za upis na Pravosudnu akademiju, kada je jedan od kandidata izvukao kovertu u kojoj je, osim pitanja bio i odgovor, još čeka na rasplet. Iako je izgledalo da je odlukom da pomenuti kandidat bude diskvalifikovan stavljena tačka na ovaj slučaj, on se, izgleda, tek zahuktava.

Prema saznanjima lista Politika, nakon nemilog događaja, jedna kandidatkinja za upis na akademiju podnela je prigovor na proces izbora, ali Programski savet ove pravosudne institucije, kao drugostepeni organ koji treba da odlučuje o njemu, to još nije uradio.

Prema dostupnim informacijama pokrenut je postupak i pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, ali još nije poznat epilog.

Posledice nedonošenja odluke o prigovoru i nereagovanja nadležnih pravosudnih organa više su nego očigledni: poljuljano je poverenje kandidata za upis na Pravosudnu akademiju i šire javnosti u ovu instituciju, a početak akademske godine koja je trebalo da startuje 1. oktobra, nije ni na vidiku.

Dok kandidati čekaju da bude objavljena konačna rang-lista za upis, javnost iščekuje odgovor na pitanje ko je odgovoran za ono što se dogodilo.

Prema saznanjima “Politike”, Programski savet Pravosudne akademije, drugostepeni organ koji broji 15 članova i koji treba da donese odluku o prigovoru, zasedao je sredinom novembra. Međutim, odluka o tome da li će prigovor biti usvojen, a prijemni ispit poništen - nije doneta. Na sednici Programskog saveta diskutovalo se o samom događaju, o stavu koji treba zauzeti, te je dogovoreno da sednica bude nastavljena polovinom decembra.

Podsetimo, ispitna komisija koju čine sudije i tužioci je 14. septembra 2023. godine, na dan ispita, sačinila službenu belešku o uočenim nepravilnostima na prijemnom. Ona je zavedena na Pravosudnoj akademiji, u kojoj su njeni članovi konstatovali da su posumnjali u regularnost kandidatovog odgovaranja i zahtevali da ova pravosudna ustanova preduzme odgovarajuće mere. Ova službena beleška, kao i sam prigovor kandidata, dostavljeni su Programskom savetu, tek nakon više od mesec i po dana.

Osim sa odlukom o prijemnom ispitu, kasni se i sa donošenjem novog Zakona o pravosudnoj akademiji. Prema Ustavnom zakonu za sprovođenje Akta o promeni Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 115/2021), najkasnije do polovine februara mora se postojeći Zakon o Pravosudnoj akademiji ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 32/2014 - odluka US i 106/2015) uskladiti sa Ustavom, odnosno doneti nov zakon. Ne samo što ovaj zakon nije donet nego nije osnovana ni radna grupa koja treba da radi na tekstu novog zakona od koga se očekuje da donese garancije za kvalitetniji rad ove institucije i spreči mogući neprimeren uticaj na njen rad.

Na kraju, valja podsetiti i na ono što je navedeno u važećem Zakonu o Pravosudnoj akademiji: “da je ova državna ustanova osnovana sa ciljem da doprinese profesionalnom, nezavisnom, nepristrasnom i efikasnom obavljanju sudijske i tužilačke funkcije i stručnom i efikasnom obavljanju poslova sudskog i tužilačkog osoblja.”

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, 04.12.2023.
Naslov: Redakcija