Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKA UNIJA UVODI NOVA PRAVA ZA PUTNIKE: Nova pravila se odnose na naknadu troškova kada se letovi rezervišu preko posrednika što će omogućiti bolju zaštitu od otkazivanja putovanja, bolje informisanje o kašnjenju prevoza ili otkazivanju polazaka. Posebna pažnja posvećena je potrebama putnika sa invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću


Komisija EU usvojila je prošle nedelje niz predloga za jačanje prava putnika u Evropi, što je bilo neophodno posle Kovid krize i bankrota putničke grupe “Tomas Kuk”. Nova pravila se odnose na naknadu troškova kada se letovi rezervišu preko posrednika što će omogućiti bolju zaštitu od otkazivanja putovanja, bolje informisanje o kašnjenju prevoza ili otkazivanju polazaka. Posebna pažnja posvećena je potrebama putnika sa invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću kako bi se rešila promena između vidova prevoza i poboljšala kvalitetna pomoć tamo gde je to potrebno.

- Putnici koji putuju avionom, železnicom, brodom ili autobusom već imaju pravo na preusmeravanje, nadoknadu ili pomoć (u zavisnosti od okolnosti) ako je putovanje prekinuto. Ipak, i dalje ima nedostataka koji građane sprečavaju da ostvare svoja prava - navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Prema novim propisima najvažnije je da se uvode pravila za avio putnike koji su rezervisali let preko posrednika, uključujući i refundaciju. Takođe je obezbeđena zaštita i za one koji tokom svojih putovanja koriste više različitih prevoza. Cilj je da, pre svega, budu u svakom trenutku dobro informisani o nastavku putovanja. Planirano je da po ugovoru o putovanju sva prava ostvaruju na mestu gde su kupili taj aranžman, bez obzira što on sadrži više različitih prevoznika. I u slučaju osoba sa invaliditetom doneto je nekoliko izmena, pa tako u slučaju da avio-kompanija obaveže putnika sa invaliditetom ili osobu sa smanjenom pokretljivošću da putuje u pratnji nekoga jer je putniku potrebna pomoć da bi se pridržavao uslova za bezbednost u vazduhoplovstvu (npr. da veže pojas), avio-prevoznik će biti u obavezi da osobu u pratnji preveze bez naplate. Ovo pravo već postoji kada se putuje železnicom, brodom ili autobusom. Za putnike koji imaju paket aranžman, predložene izmene će obezbediti jača i jasnija prava za putnike i razjasniti obaveze i odgovornosti organizatora putovanja.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 04.12.2023.
Naslov: Redakcija