Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZA PROMENU USTAVA REPUBLIKE SRBIJE: Narodnoj skupštini prosleđen isti predlog izmena iz proceduralnih razloga


Nova ministarka pravde Maja Popović izjavila je da je Vlada ponovo uputila Narodnoj skupštini Republike Srbije isti Predlog za promenu Ustava Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe - način izbora sudija i tužilaca, jer je to bilo neophodno iz proceduralnih razloga.

Popović je podsetila da je Ministarstvo pravde 2018. godine izradilo amandmane na ustavnu oblast pravosuđa radi jačanja vladavine prava i usklađivanja sa standardima EU, i da je taj predlog Vlada uputila Skupštini krajem novembra 2018. godine, ali ga je sada ponovo uputila pošto su izabrani novi skupštinski saziv i nova vlada.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, ministarka je rekla da su posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije pri višim sudovima i višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu od 1. marta 2018. do 30. juna ove godine podnete krivične prijave protiv 24.013 lica. Među njima su i lokalni i državni funkcioneri, direktori javnih preduzeća.

Popović je navela da su sudovi izrekli osuđujuće presude protiv 1.295 lica što je ocenila kao "jasnu poruku da nema zaštićenih, ma kojoj stranci pripadali i koju god funkciju vršili".

Izvor: Vebsajt N1, 05.12.2020.
Naslov: Redakcija