Zastava Bosne i Hercegovine

STARTOVANJE JEDINSTVENE BAZE PORESKIH DUGOVANJA NAJAVLJENO ZA 1. JANUAR: Od 8. januara kreću vaučeri za sezonce, onlajn prijava sezonskih radnika u sektoru poljoprivrede, završava se adresni registar i uverenje o državljanstvu biće dostupno u elektronskom obliku


Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić i ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić, obišli su inspektore koji pohađaju obuku u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru, poručivši da će naredne godine građani u mnogo većoj meri osetiti korist od digitalizacije javne uprave.

Inspektori sanitarne, tržišne, upravne i inpekcije rada počeli su sa obukom za korišćenje platforme eInspektor, koja će, u skladu sa ciljem digitalizacije celokupne javne uprave, doprineti bržem i efikasnijem radu i smanjiti mogućnost korupcije.

Brnabić je, ocenivši da je eInspektor strateški iskorak, najavila da će od 1. januara startovati jedinstvena baza poreskih dugovanja, gde će poreske obaveze moći da se izmiruju onlajn.

Prema njenim rečima, od 8. januara kreću vaučeri za sezonce, onlajn prijava sezonskih radnika u sektoru poljoprivrede, završava se i adresni registar, a uverenje o državljanstvu biće dostupno u elektronskom obliku.

Ona je objasnila da je RGZ završio izradu elaborata uličnih sistema u svim gradovima i opštinama, te da je u adresnom registru Srbije na početku ove godine evidentirano 54.859 ulica, a nakon sprovedenog projekta ažuriranja adresnog registra utvrđeno je da Srbiji nedostaje još 66.480 ulica.

Toliko je to sve bilo zapušteno, sada to sređujemo i svaki građanin će imati naziv ulice i broj tamo gde stanuje, rekla je ona i ponovila da će tokom sledeće godine građani u punom kapacitetu osetiti korist od digitalizacije javne uprave.

Premijerka je dodala da će od 1. januara Srbija po prvi put imati fond za nauku koji će biti finansiran i od strane privrede, i koji je deo napora Vlade da zadrži mlade ljude i da im poruči da veruju u sebe i svoju zemlju.

Ružić je ocenio da je sadašnji broj od 6.500 inspektora nedovoljan i da bi, po evropskim standardima, njih trebalo da bude za 25 odsto više, kao i da je ove godine obezbeđena korekcija korektivnog koeficijenta za inspektore na lokalu, koji će omogućiti povećanje plata za do 20 odsto.

Za nekoliko nedelja biće predstavljena analiza svake pojedinačne inspekcije, na osnovu koje će biti pripremljen akcioni plan za zapošljavanje mladih inspektora u naredne tri godine, naveo je ministar.

On je podsetio na to da se trenutno u parlamentu raspravlja o izmenama i dopunama Zakona o inspekcijama, a da je još pre nekoliko godina izmenjen koncept inspekcijskog nadzora, koji je danas prvenstveno savetodavan.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović naveo je da će inspektori u budućnosti imati lake laptop računare, bežični internet i kvalifikovani elektronski sertifikat koji im omogućava da rade bez papira, štampača, skenera.

Pokrenut je i Kontakt centar za javnu upravu, gde će svi zaposleni u javnoj upravi moći da se raspitaju o svemu što im je nejasno, naveo je on, dodavši da će do maja sledeće godine još 33 inspekcije ući u sistem obuke, dok će do kraja 2019. sve inspekcije biti obuhvaćene savremenim sistemom rada.

Jovanović je simbolično ministru Ružiću dodelio jedan komplet opreme za rad inspektora, i poručio da će ova kancelarija donirati inspektorima 400 takvih paketa u budućnosti.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 6.12.2018.
Naslov: Redakcija